Zastrašujuća eksplozija pogodila Bejrut. Saudijci tvrde: 'Ubijen je novi lider Hezbolaha'

1
Radiosarajevo.ba
Zastrašujuća eksplozija pogodila Bejrut. Saudijci tvrde: 'Ubijen je novi lider Hezbolaha'

Najmanje osam eksplozija potreslo je južno predgrađe Bejruta kasno u subotu, uključujući i područje u blizini zračne luke, nakon što je izraelska vojska upozorila stanovnike da napuste te lokacije.

Kako javlja i BBC, video snimka bombardiranja glavnog libanskog grada pokazuje ogromnu vatrenu kuglu kako se uzdiže iznad grada. Neki izvještaji sugerišu da je možda raznesena benzinska pumpa u vlasništvu multinacionalne francuske kompanije TotalEnergies.

Udari su uslijedili nakon višednevnog bombardiranja predgrađa Bejruta, koja se smatraju uporištem oružane skupine Hezbolah koju podupire Iran, pri čemu je ubijen njen dugogodišnji vođa Sajed Hasan Nasralah, a možda i njegov potencijalni nasljednik Hašem Safiedine.

Pogledajte kako izgleda Seonica prije i poslije katastrofe: Poplave ostavile za sobom pustoš i tugu

Libanski sigurnosni izvor rekao je u subotu da od petka nema kontakta sa Safiedineom, nakon izraelskog zračnog napada u blizini međunarodne zračne luke.

Šanse da je Hašem Safieddne, pretpostavljeni nasljednik bivšeg glavnog tajnika Hezbolaha Hasana Nasralaha, ubijen zajedno s onima koji su bili s njim u izraelskom napadu u južnom Bejrutu u petak su sve veće, rekao je neimenovani dužnosnik za Sky News Arabia.

Libanonski sigurnosni izvor rekao je kanalu vijesti da su šanse da itko preživi ciljani udar "gotovo ravne nuli".

Saudijska novinska organizacija Al-Hadath je ranije izvijestila da je Safieddine mrtav u subotu ujutro. Mediji su tvrdili da je Izrael potvrdio eliminaciju, Jerusalem Post još nije uspio provjeriti saudijsko izvješće.

Izraelski vojni glasnogovornik kontraadmiral Daniel Hagari rekao je u subotu da je Izrael ubio 440 Hezbolahovih boraca u svojim kopnenim operacijama u južnom Libanonu i uništio 2000 Hezbolahovih ciljeva. Hezbolah nije objavio broj mrtvih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak