Washington u pismu upozorio Netanyahua: Ne smije urušiti palestinsku ekonomiju

11
Radisarajevo.ba
Washington u pismu upozorio Netanyahua: Ne smije urušiti palestinsku ekonomiju

Ministrica finansija Sjedinjenih Američkih Država Janet Yellen sa sedam kolega drugih država, poslala je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu pismo u kojem upozoravaju na ekstremno desničarskog ministra finansija Bezalel Smotriha.

Kako navodi Axios koji je došao do ovog pisma, Smotrich ima rok do 31. oktobra da odobri produženje finansijske saradnje između banaka u Izraelu i na Zapadnoj obali. Bez tog produženja, palestinski bankarski sistem može se srušiti, upozorila je Yellen u pismu.

U pismu se navodi da bi, ako se dozvola ne produži, trgovina u vrijednosti od više od 13 milijardi dolara mogla propasti, što bi oštetilo i izraelsku ekonomiju i pogoršalo situaciju na Zapadnoj obali.

Kapidžić iznio jeziv scenarij: 'Zbog Trebevića će se desiti havarija, dio Baščaršije će poplaviti'

U pismu se od Netanyahua traži da produži odnos korespondentskog bankarstva za banke na Zapadnoj obali najmanje na godinu dana.

Yellen i ostali članovi američke administracije smatraju da bi kolaps ekonomije na Zapadnoj obali mogao dovesti do slabljenja Palestinske vlasti, koja upravlja tim dijelom Palestine. Analitičari upozoravaju da bi to moglo stvoriti dodatne "sigurnosne rizike", čime bi se situacija u regionu dodatno zakomplikovala.

Ministarstvo finansija i kancelarija izraelskog premijera nisu odmah odgovorili na pitanja o pismu.

Smotrich, jedan od najradikalnijih političara koji je ikada služio u izraelskoj vladi, postavio je niz zahtjeva palestinskim bankama kako bi spriječio nelegalno finansiranje terorizma.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici rade na ispunjavanju tih zahtjeva, a administracija Joa Bidena je prošle sedmice saopštila Izraelu da je utvrdila da su palestinske banke ispunile uslove koje je Smotrich postavio, kažu američki zvaničnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak