Vulkan Etna ponovo eruptirao: Pepeo prekrio obližnja naselja, zatvoren aerodrom

0
Anadolija
Vulkan Etna ponovo eruptirao: Pepeo prekrio obližnja naselja, zatvoren aerodrom

Etna, najviši aktivni vulkan u kontinentalnoj Evropi, ponovo je eruptirao u srijedu, 14. augusta, izbacujući pepeo i lavu, naveli su zvaničnici.

Opservatorija Etna italijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju objavila je da je krater Voragine, koji je nedavno bio aktivan, nastavio aktivnost u večernjim satima do ponoći. Uočeni su tokovi lave niz padine vulkana, a pepeo je dostigao visinu od približno 9,5 kilometara.

Lokalni mediji su naveli da je pepeo prekrio obližnja naselja i da su u toku akcije čišćenja.

Senzacija najbližeg saveznika Putina: 'Vrijeme je da sjednemo za sto i prekinemo ovo ludilo'

Intenzivna erupcija pepela poremetila je vazdušni promet, što je dovelo do zatvaranja aerodroma Catania Fontanarossa.

Aerodrom, koji nije mogao da radi zbog značajnog nakupljanja pepela, obustavio je sve letove i preusmjerio dolazni saobraćaj na Palermo. Predviđa se da će se rad nastaviti kada se uslovi poboljšaju, vjerovatno nakon 18 sati po lokalnom vremenu.

Ova erupcija je šesti slučaj vulkanske aktivnosti na Etni od jula. Vulkan je posljednji put eruptirao 4. avgusta. Visoka oko 3.300 metara, Etna je bila izrazito aktivna od početka jula, nakon perioda relativnog mira nakon velike erupcije u decembru 2023. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak