Volodimir Zelenski Amerikancima predstavlja plan za kraj rata: Otkriveni detalji

4
Radiosarajevo.ba
Volodimir Zelenski Amerikancima predstavlja plan za kraj rata: Otkriveni detalji

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će rat s Rusijom na kraju završiti dijalogom, ali da Kijev mora biti u snažnoj poziciji i da će predstaviti plan američkom predsjedniku Joeu Bidenu i njegovim potencijalnim nasljednicima.

Ukrajinski čelnik, obraćajući se na konferenciji za novinare, rekao je da je trosedmični upad Kijeva u rusku regiju Kursk dio tog plana, ali da također uključuje i druge korake na diplomatskom planu.

"Glavni cilj ovog plana je prisiliti Rusiju da prekine rat. I ja to jako želim - (da to bude) pošteno za Ukrajinu", rekao je novinarima u Kijevu o ratu koji je pokrenula ruska invazija u punom opsegu u veljači 2022.

Predložen pritvor osumnjičenima za zloupotrebu položaja u Šume Srpske

Nije elaborirao sljedeće korake, ali je rekao da će o planu razgovarati i s demokratskom potpredsjednicom Kamalom Harris te vjerovatno i s republikancem Donaldom Trumpom, dvoje kandidata za predsjedničke izbore u SAD-u. Zelenski je rekao da se nada da će u septembru otići u Sjedinjene Američke Države kako bi prisustvovao Općoj skupštini UN-a u New Yorku te da se priprema sastati s Bidenom.

Njegove su primjedbe pokazale da glavni potencijalni forum za razgovore vidi kao nastavak međunarodnog summita o miru, na kojem je Ukrajina rekla da želi da Rusija ima predstavnike. Prvi summit za promicanje kijevske vizije mira, održan u Švicarskoj u junu, isključio je Rusiju, dok je privukao mnoštvo izaslanstava, ali ne i iz Kine, drugog najvećeg svjetskog gospodarstva, unatoč naporima Kijeva.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je 19. augusta da pregovori ne dolaze u obzir nakon što je Ukrajina 6. kolovoza pokrenula veliki prekogranični upad u rusku regiju Kursk, piše Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak