Vojna hunta pokušava da legalno opravda pritvor Suu Kyi

Radiosarajevo.ba
Vojna hunta pokušava da legalno opravda pritvor Suu Kyi

Mianmarski režim objavio je u utorak da ima pravo da produži na još šest mjeseci kućni pritvor opozicionarki Aung San Suu Kyi, koji ističe u srijedu, te da je namjeravao da je oslobodi sve do incidenta s Amerikancem koji je ilegalno boravio u njenoj kući početkom maja.

Vlada vojne hunte branila je ovaj stav u deklaraciji za diplomate i nekoliko novinara kojima je u utorak dozvoljen ulaz u zatvor Insein, na sjeveru Ranguna, gdje se odvija sudski proces protiv Suu Kyi, optužene da je prekršila pravila svog kućnog pritvora, javio je AFP.

General policije Myint Thein odbacio je tvrdnje opozicije prema kojima u srijedu 27. maja zvanično ističe rok za kućni pritvor, te da je obaveza hunte da joj vrati slobodu.

Myint Thein je kazao da je Suu Kyi bila u kućnom pritvoru četiri godine i šest mjeseci, počev od 28. novembra 2004. Stoga u skladu sa zakonom, vlasti mogu ograničiti njeno kretanje na još dodatnih šest mjeseci, kako bi ukupno imala pet godina pritvora, uz dozvolu vlade.

"Međutim, Aung San Suu Kyi je, neočekivano, omogućila američkom državljanu Johnu Williamu Yettawu da ilegalno uđe u njenu kuću i ostane tu dva dana. Stoga, prema postojećim zakonima, ona ostaje optužena", zaključio je Thein.

Suu Kyi, koja se ne osjeća krivom u aferi Yettaw, trebalo bi u utorak popodne da govori na sudu, kazao je Nyan Win, glasnogovornik Nacionalne lige za demokratiju (LND) koji pripada njenoj ekipi za odbranu.

Mnogobrojne zapadne zemlje smatraju ovaj sudski proces "farsom" kako bi se opravdalo njeno daljnje zadržavanje u pritvoru, dok režim namjerava 2010. organizirati izbore a opozicionarku smatraju direktnom prijetnjom.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak