Vođa crvenokošuljaša pobjegao policiji (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Vođa crvenokošuljaša pobjegao policiji (VIDEO)

Pokušaj policije da u petak uhapsi lidera tajlandskih demonstranta "crvenih košulja" Arismana Pongruangronga propao je zbog njegovog spektakularnog bjekstva niz konopac s trećeg sprata hotela u kome se nalazio, prenosi Fena.

Samo pola sata poslije objavljivanja na državnoj televiziji saopštenja vlade da će biti uhapšeni lideri demonstracija pristalice smijenjenog premijera Thaskina Shinawatre, koji traže ostavku sadašnjeg premijera Abisita Vajajjive, policija je krenula u hotel u kome se nalazio Arisman, prenijele su svjetske agencije.

Arisman je, međutim, izbjegao hapšenje tako što se s balkona na trećem spratu hotela, u vlasništvu porodice Shinawatra, spustio uz pomoć konopca.

Mnoštvo "košuljaša" je u prizemlju hotela formiralo ljudski štit oko svog vođe, spriječavajući policajce da mu priđu. Tako su ga otpratili do kola kojim se odvezao do tržnog centra u centralnom dijelu Bangkoka, uporišta demonstranata.

Associated Press pres navodi da se Arisman, prije nego što se odvezao, popeo na krov automobila, zahvalio pristalicama na pomoći i objavio da su dva policijska oficira - pukovnik i general major - uzeti kao taoci zbog njegove sigurnosti.

"Crvene košulje" su spriječile policajce da uđu u hotel i privedu još nekoliko lidera protesta.

Tajlandske vlasti smatraju da je Arisman radikalni lider "košuljaša" koji podstiče na nasilje. Policija ga traži zato što je predvodio napad na zgradu parlamenta 7. aprila, zbog čega su poslanici bili primorani da preskaču zid iza zgrade kako bi pobjegli.

Protest pristalica Shinawatre, koji nose crvene košulje kako bi se razlikovali od pristalica vlade koji nose žute majice, počeo je 12. marta. Njihovo zvanično ime je Ujedinjeni front za demokratiju protiv diktature (UDD) i traže ostavku sadašnjeg premijera Abisita, raspuštanje parlamenta i prijevremene izbore.



UDD podržava Shinawatru zbog njegove politike privrednog razvoja i unapređenja poljoprivrede koju je primjenjivao dok je bio na vlasti od 2001. do 2006. godine, kada je smijenjen državnim udarom. Prethodno je osuđen zbog korupcije.

Članovi UDD zauzeli su dva tržna centra s luksuznim hotelima u centru Bangkoka. Prošle sedmice policija je pokušala da demonstrante istjera iz jednog od zauzetih tržnih centara. Tom prilikom ubijene su 24 osobe, a više od 800 je ranjeno.

Demonstranti su u četvrtak napustili jedan tržni centar i svi se smjestili u drugi.

Damir Šagolj: Thailand na ivici građanskog rata
Tajland: Protestuju pristalice Vlade
Crvenokošuljaši s kovčezima marširaju kroz Bangkok (VIDEO)

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak