Vlasnik Telegrama pušten iz zatvora uz vrtoglavu kauciju, ne smije napustiti Francusku

0
Radiosarajevo.ba
Vlasnik Telegrama pušten iz zatvora uz vrtoglavu kauciju, ne smije napustiti Francusku

Francuski tužioci su u srijedu, 28. augusta, pustili iz pritvora generalnog direktora Telegrama Pavela Durova nakon što je četiri dana ispitivan zbog navoda da se ta aplikacija za razmjenu poruka koristi za nezakonite aktivnosti.

Osnivaču i generalnom direktoru platforme društvenih mreža Telegram francuski sud odredio je kauciju u vrijednosti od pet miliona eura (9,78 KM), stavljen je pod sudski nadzor i zabranjeno mu je da napusti Francusku, prenose agencije pozivajući se na francuske medije.

Durov je priveden u subotu na aerodromu Le Bourget u blizini Pariza, u sklopu sudske istrage koja je pokrenuta prošlog mjeseca i odnosi se na 12 navodnih krivičnih djela.

Policijska akcija u Zagrebu: Uhapšena dva Bosanca, Crnogorac i Srbin

"Istražni sudija je prekinuo policijski pritvor Pavela Durova i privest će ga sudu radi prvog pojavljivanja i eventualne optužnice", navodi se u saopćenju pariskog tužilaštva.

Optužbe protiv Durova rođenog u Rusiji, a francuskog državljanina, odnose se na to da se njegova platforma koristi za skladištenje materijala za seksualno zlostavljanje djece i trgovinu drogom, za prevare i podršku organizovanom kriminalu.

Poznat razlog hapšenja Pavela Durova: Telegram odbio da surađuje u slučajevima dječije pornografije

Durovu se stavlja na teret i da je Telegram odbio da podijeli informacije ili dokumente sa istražiteljima kada je to bilo potrebno po zakonu.

Hapšenje Durova u Francuskoj izazvalo je ogorčenje u Rusiji, a neki vladini zvaničnici su ga nazvali politički motivisanim i dokazom dvostrukih standarda Zapada u pogledu slobode govora.

Optužbe su namrštile i kritičare Kremlja jer su 2018. godine same ruske vlasti pokušale da blokiraju aplikaciju Telegram, ali nisu uspjele, pa su zabranu povukle 2020. godine.

U Iranu, gdje se Telegram široko koristi uprkos tome što je zvanično zabranjen nakon višegodišnjih protesta koji osporavaju šiitsku teokratiju u zemlji, hapšenje Durova u Francuskoj izazvalo je komentare vrhovnog vođe Islamske Republike.

Ajatolah Ali Hamnei je uputio uvijenu pohvalu Francuskoj jer je "stroga" prema onima koji "krše vaše upravljanje" internetom.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u ponedeljak da hapšenje Durova nije politički potez već dio nezavisne istrage.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak