Velika promjena raspoloženja glasača: Topi se Bidenova prednost nad Trumpom

Radiosarajevo.ba
Velika promjena raspoloženja glasača: Topi se Bidenova prednost nad Trumpom

Posljednje ankete vezane za američke predsjedničke izbore ukazuju da se prednost Joe Baidena nad Donaldom Trumpom znatno smanjila u poređenju s junom. Prema istraživanju instituta SSRS, koje prenosi CNN, u periodu između 12. i 15. augusta anketirano je 1.108 odraslih osoba.

Oko 50 posto anketiranih telefonom ili intervjuima reklo je da želi podržati demokratu Bidena i kandidatkinju za potpredsjednicu Kamalu Harris. Samo četiri procenta manje, dakle 46 posto, glasalo bi za sadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa. Početkom juna republikanac Trump je imao samo 41 posto u anketi.

Kako prenosi CNN, promjenu raspoloženja u korist Trumpa donijele su tri grupe birača: muškarci, osobe u dobi od 35 do 64 godine, te neovisni birači tj. onih koji nemaju određenu političku pripadnost. Oni bi se sada, za razliku od juna, izjasnili za Trumpa.

Ipak, još je sve otvoreno uoči američkih predsjedničkih izbora. Prema CNN-u 12 posto Trumpovih pristaša vjeruje da bi se njihovo mišljenje moglo promijeniti do novembra. Za Bidenove pristalice ta vrijednost je bila samo sedam posto. Uz to, 54 posto ispitanika kritiziralo je način na koji je Trump radio svoj posao kao američki predsjednik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak