Velika Britanija prekida "zloupotrebe britanskih sudova"

Radiosarajevo.ba
Velika Britanija prekida "zloupotrebe britanskih sudova"

Foto: Reuters

Britanska vlada danas će najaviti planove o prekidu "zloupotrebe britanskih sudova" putem naloga za hapšenje stranih zvaničnika koji posjećuju Britaniju, piše list "Daily telegraph", prenosi Srna.

Britanski dnevnik u tekstu pod naslovom "Britanija će spriječiti zloupotrebu potjernica izdatih zbog ratnih zločina" objašnjava da se vlada na ovaj potez odlučila nakon protesta zbog serije pokušaja hapšenja vrlo poznatih ličnosti tokom njihovih putovanja u London.

"Daily telegraph" precizira da zvanični London sada predlaže da ubuduće Tužilaštvo preuzme odgovornost za procesuiranje ratnih zločina i druga kršenja međunarodnog prava, čime bi prestao da važi dosadašnji sistem u kojem su sudovi obavezni da razmotre svaki nalog za hapšenje koji dobiju od bilo kojeg lica.

Kao primjere zloupotreba britanskih sudova pomoću naloga za hapšenja zbog dijela ratnog zločina, list navodi posjete Londonu bivšeg šefa izraelske diplomatije Cipi Livni i, posljednjih nekoliko dana, bivšeg člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića.

Britanski sud je u decembru prvo izdao, a potom povukao nalog za hapšenje bivšeg šefa izraelske diplomatije. Nalog je tada izdat po zahtjevu advokata koji zastupaju porodice palestinskih žrtava iz Pojasa Gaze.

Nalog je povučen zato što je Livni otkazala posjetu i nije ulazila u Veliku Britaniju.

Britanski sud odbio je jučer da, uz kauciju od 200 hiljada funti, pusti iz pritvora Ejupa Ganića, koji je početkom sedmice uhapšen na aerodromu Heathrow, na osnovu potjernice Srbije.

Ganić u izolaciji – odnosi sa Srbijom ugroženi

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak