Vatra guta historijski grad u Kanadi: Ulice sravljene, premijerka se rasplakala na TV-u

1
Radiosarajevo.ba
Vatra guta historijski grad u Kanadi: Ulice sravljene, premijerka se rasplakala na TV-u

Veliki požari koji se brzo šire uništili su možda čak i polovicu historijskog kanadskog grada Jaspera u provinciji Alberti, piše BBC. Vatra je sa zemljom sravnila čitave ulice.

Dužnosnici Nacionalnog parka Jasper koji se nalazi u blizini istoimenog grada rekli su da vatrogasci požare još nisu stavili pod kontrolu te da vremenska prognoza kaže da će u narednim danima opet biti toplo. Iako u požarima niko nije poginuo, otprilike 20 hiljada turista i 5000 stanovnika Jaspera pobjeglo je u sjeverne dijelove Alberte.

Nacionalni park Jasper rekao je u četvrtak navečer da su požari zahvatili površinu od 36 hiljada hektara te dodao da požari ne ugrožavaju obližnja mjesta.

Pogledajte izvanredan nastup Lady Gage na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu

Rečeno je snažni vjetrovi, ekstremnost požara te dim otežavaju gašenje požara u Jasperu. Premijerka Alberte Danielle Smith u suzama je rekla da je moguće da su požari uništili otprilike 30 do 50 zgrada u Jasperu.

"Nema sumnje da je ovo noćna mora svake zajednice", rekla je Danielle Smith te dodala da su brojne generacije ponosne na Nacionalni park Jasper.

Smith su tokom konferencije za medije na kojoj je opisala ljepotu parka potekle suze.

Jasper uvelike ovisi o turizmu, a Nacionalni park godišnje posjeti oko 2,5 miliona ljudi.

Kanadski mediji pišu da požari koji uništavaju Jasper ometaju željeznički saobraćaj, dostavu struje te telekomunikacije.

[twitter]https://x.com/jeffphotodude/status/1816537799568556363[/twitter]

Vlasnica hotela Maligne Lodge u Jasperu Karyn Decore bila je na godišnjem odmoru kada je doznala da je njen hotel izgorio.

Fotografiju ostataka hotela primila je u srijedu navečer.

"Fotografija me prestrašila i dotukla. Mislim da ću se od šoka oporaviti tek za nekoliko dana", rekla je Decore te dodala da planira obnoviti svoj hotel.

BBC-jeva novinarka Wendy Hurrell te njen suprug i kćerka nalazili su se u Nacionalnom parku Jasper kada su tamo u ponedjeljak izbili destruktivni požari.

"Nevrijeme je bilo divlje. Nebo se zacrvenilo, snažni su vjetrovi puhali, gusta je kiša padala, sijevalo je.

Mi smo među posljednjima koji su vidjeli ljepotu Jaspera. Trebat će mu dosta vremena da se oporavi. Srce mi se slama zbog njih", rekla je Wendy Hurrell za BBC.

Požare u Jasperu gase stotine vatrogasaca iz cijelog svijeta. Dužnosnici su u četvrtak rekli da žele zauzdati požare koji s dvije strane napadaju grad.

Pierre Martel, voditelj odjela za upravljanje požarima u Kanadskoj državnoj agenciji za upravljanje nacionalnim parkovima rekao je da je požar izazvalo grmljavinsko nevrijeme te da su se požari u srijedu počeli rapidno širiti zbog snažnih vjetrova.

Plamen je ponegdje dosezao visinu od 100 metara. Ministar za javnu sigurnost Alberte Mike Ellis rekao je da je požar izbio pet kilometara dalje od Jaspera te da je do grada zbog vjetra stigao za manje od 30 minuta.

Premijer Kanade Justin Trudeau zahvalio se hitnim službama koje su pohrlile pomoći unesrećenim stanovnicima Jaspera i turistima koji su se nalazili u Nacionalnom parku Jasper.

Alberta već neko vrijeme muku muče s požarima. Prošle je godine u Alberti između 1. marta i 31. oktobra opožareno 2,2 miliona hektara, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak