Užas u Dagestanu: Naoružani napadači napali sinagogu i crkvu - najmanje pet policajaca ubijeno

2
Radiosarajevo.ba
Užas u Dagestanu: Naoružani napadači napali sinagogu i crkvu - najmanje pet policajaca ubijeno

Naoružani napadači su ubili najmanje pet policajaca tokom, kako se čini, koordinisanih napada na sinagogu, pravoslavnu crkvu i policijsku postaju u ruskoj republici Dagestan, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Dagestana.

Devet osoba je ranjeno u napadima koji su se dogodili u gradovima Derbent i Mahačkala u nedelju uveče.

I sinagoga i crkva nalaze se u Derbentu, koji je dom drevne jevrejske zajednice u pretežno muslimanskoj regiji Sjevernog Kavkaza. Policijski napad dogodio se u Mahačkali, glavnom gradu Dagestana, otprilike 125 kilometara (75 milja).

Zlatko Lagumdžija reagovao na laži Vučića pred UN-om: 'Vrijedi podsjetiti na činjenice'

Sinagoga u Derbentu je zapaljena kao rezultat napada, rekli su lokalni zvaničnici agenciji Reuters, dok su očevici javili i da se iz crkve diže dim.

Dvojica napadača su ubijena iz vatrenog oružja, javljaju ruske novinske agencije koje se pozivaju na ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje.

Napadači u Derbentu ranije su viđeni kako bježe u automobilu.

[twitter]https://x.com/BowesChay/status/1804926856493150532[/twitter]

"Večeras su u Derbentu i Mahačkali nepoznati ljudi pokušali da destabilizuju javnu situaciju", rekao je šef Republike Dagestan Sergej Melikov. Dagestanski policajci stali su im na putu. Prema preliminarnim informacijama, među njima ima i povrijeđenih. Sve službe postupaju u skladu sa uputstvima… Identiteti napadača se utvrđuju.”

Daniel Hawkins, izvještavajući za Al Jazeeru iz Moskve, rekao je da je bilo izvještaja da je ubijen sveštenik u crkvi.

Dagestan je ranije vidio separatističko nasilje 1990-ih i ranih 2000-ih, objasnio je Hawkins.

"Nasilje je tamo, kako su godine prolazile, zamrlo", rekao je Hawkins, objašnjavajući da region nikada nije vidio sukob koji je zahvatio susjednu rusku Republiku Čečinu, u kojoj su ruske snage i separatisti vodili dva brutalna rata tokom isti period, piše Al Jazzera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak