Uragan je toliko jak da je na meteorološkim kartama samo ogromna crvena mrlja: 'Ovo je astronomsko'

3
Radiosarajevo.ba
Uragan je toliko jak da je na meteorološkim kartama samo ogromna crvena mrlja: 'Ovo je astronomsko'

Uragan, koji se pojavio kao tropska oluja u Meksičkom zalivu tokom vikenda, a očekuje se da će pogoditi zapadnu obalu Floride večeras, jučer je proglašen epicnim uraganom kategorije pet nakon što se brzo intenzivirao u zalivu.

Obim oluje je zastrašujući: brzine vjetra dostigle su opasnih 180 milja na sat, s udarima koji su prelazili 200 milja na sat. Više od milion stanovnika Floride je pozvano na evakuaciju.

Meteorolozi i stručnjaci za oluje, s druge strane, koriste društvene mreže da detaljno opišu magnitude ovog ozbiljnog vremenskog događaja.

Stanovnici Starog Grada u strahu da će se ponoviti bujica iz 1986: Za sve krivo obližnje gradilište?

"Ovo je ništa manje nego astronomsko," piše u široko dijeljenom upozorenju meteorologa iz Orlanda Noaha Bergrena na X-u (bivšem Twitteru).

U svom postu, Bergren je podijelio zapanjujuće radarske slike koje prikazuju Milton kao ogroman crveni oblik koji pokriva čitavu mapu. Crvena i tamnocrvena boja na vremenskoj radarskoj mapi signalizira obilnu kišu, iznenadne poplave i uvjete uragana.

"Nemam riječi da meteorološki opišem [vam] mali okrug oluje i intenzitet," napisao je Bergren. "Ovaj uragan se približava matematičkoj granici onoga što atmosfera Zemlje iznad ovog okeanskog prostora može proizvesti."

Milton je od tada pao na još uvijek vrlo opasnu oluju kategorije 4, a mogla bi - naglasak na mogla - biti snižena na kategoriju 3 do trenutka kada udari u Floridu kasno u srijedu večer. (Uragan kategorije pet je najekstremniji tip uragana koji je trenutno prepoznat).

Ova oluja dolazi tek nedjelju dana nakon što je smrtonosni uragan Helene napravio haos u Apalačiji, uzrokujući bez presedana uništenje u zapadnoj Sjevernoj Karolini i Tenesiju — područjima koja su historijski bila zaštićena od uragana.

Iako se očekuje da će Milton malo oslabiti dok se približava obali, ne bi trebalo da se podcjenjuje. Kako navodi The New York Times, uragan Rita iz 2005. godine je pao na intenzitet kategorije 3 prije nego što je udario u Luizijanu i Teksas. Ali Rita je ipak bila izuzetno destruktivna, izazivajući milijarde dolara štete i ubijajući više od 100 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak