Obišli smo područje Fojnice: Mještani i volonteri čiste mulj i blato, strahuju od novih poplava

4
Radiosarajevo.ba
Obišli smo područje Fojnice: Mještani i volonteri čiste mulj i blato, strahuju od novih poplava
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sela Luke i Gojevići kod Fojnice

U noći sa četvrtka na petak, 4. oktobra, obilne padavine su dovele do velikih poplava u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine (BiH). Jedno od pogođenih mjesta je i Fojnica.

Bujične poplave u potpunosti su pod vodom ostavile selo Luke nadomak Fojnice te prouzrokovale veliku materijalnu štetu i ljudske žrtve.

Kuće su u potpunosti bile pod vodom, a materijalna šteta je ogromna. Prema posljednjim informacijama, pronađena su tri tijela na ovom području.

Bjegunac iz BiH izazvao stravičnu nesreću u kojoj je poginula majka, a povrijeđeno troje djece

Bjegunac iz BiH izazvao stravičnu nesreću u kojoj je poginula majka, a povrijeđeno troje djece

Fotoreporter portala Radiosarajevo.ba u utorak, 8. oktobra, posjetio je sela Luke i Gojevići kod Fojnice.

Kako nam javlja sa mjesta događaja, sve ekipe pomoći su na terenu i rade na čišćenju ovog područja i saniranju štete. Tu su stanovnici koji su ostali bez svojih domova, ali i volonteri koji nesebično pomažu.

Razgovarali smo sa Almom Midžić, koja je došla u selo Luke kako bi pomogla u čišćenju mulja i blata.

"Došla sam pomoći prijatelju i mještanima ovog nekada prelijepog mjesta, kakvog ga ja pamtim, a danas totalno rasturenog. Mislim da bi svi nekako trebali dati svoj doprinos. Nije se to desilo samo ovdje. Možda bi i poslodavci mogli dati jedan plaćeni slobodan dan radnicima da dođu i pomognu", kazala je Alma Midžić za Radiosarajevo.ba. 

Stanovnici u strahu od novih poplava 

"Rijeka još nije vraćena u svoje korito. Korito je sada plitko od silnog nanosa materijala koji je došao iz kamenoloma Radava, silnog granja koje je ostalo u koritu rijeke prilikom rada šumarstva koje se nije sklanjalo s korita rijeke i raznih kamenih materijala.

Došlo je do popunjavanja korita i rijeka je postala plitka. Svake nove oborine donijet će do još lakšeg izlijevanja vode u selo. Naravno da nas je strah ako budu oborine velike i jake. Zato užurbano pokušavamo raditi sa prijateljima iz Maglaja i ostalim aktivistima na čišćenju korita rijeke, da se ne bi desilo novo izlijevanje vode u kuće", kazao je Željko Oroz za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, obilne padavine prouzrokovale su strašne poplave u Bosni i Hercegovini, a najteže pogođena područja uključuju Jablanicu, Kiseljak, Fojnicu i Vareš.

Nažalost, u ovoj katastrofi je život dosad izgubilo najmanje 20 osoba.

Više o poplavama u BiH čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije