Upozorenje UN-a: Posljednjih sedam godina najtoplije do sada

0
Hina
Upozorenje UN-a: Posljednjih sedam godina najtoplije do sada

Posljednjih sedam godina, od 2015. do 2021., bit će najvjerojatnije najtoplije dosad, objavila je jučer Svjetska meteorološka organizacija (WMO), upozorivši da planet stupa na "nepoznat teren".

Godišnje izvješće o stanju klime "otkriva da se naš planet mijenja pred našim očima", komentirao je UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres.

"Od oceanskih dubina do vrhova planina, pod neumoljivim djelovanjem otapanja ledenjaka i ekstremnih meteoroloških pojava na cijelom planetu, ekosustavi i populacije planeta nestaju."

SDP o sastanku SDA u Mostaru: 'Moramo odgovoriti na spinovanje'

Konferencija o klimi COP26 koja je počela u nedjelju u Glasgowu i trajat će dvije sedmice treba biti "prekretnica za čovječanstvo i za planet", dodao je u priopćenju.

U prvih devet mjeseci 2021. prosječna temperatura je porasla oko 1.09 Celzijevih stepeni u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Zbog utjecaja fenomena Niñe koji je početkom godine snizio temperaturu, ova godina neće potući rekord, ali će "najvjerojatnije" ipak biti između petog i sedmog mjesta.

Tako bi proteklih sedam godina još jednom bile najtoplije dosad. Najtoplija je i dalje 2016.

Porast prosječne temperature u posljednjih 20 godina (2002.-2021.) prvi put premašuje simboličan prag od +1 Celzijevog stepeni od sredine 19. stoljeća, kad su se ljudi počeli koristiti fosilnim gorivima na industrijskoj razini.

Ekstremne vremenske prilike

"Činjenica da je prosjek u posljednjih dvadeset godina premašio +1 Celzijevi stepeni utjecat će na razmišljanje sudionika COP26 koji nastoje zadržati porast temperature u granicama utvrđenim Pariškim dogovorom", komentirao je Stephen Belcher, znanstvenik britanske meteorološke službe koji je sudjelovao u pripremi izvješća.

Glavna zadaća Pariškog dogovora je smanjiti ispuštanje stakleničkih plinova kako bi se globalno zagrijavanje ograničilo na temperature znatno ispod +2 Celzijeva stepena u odnosu na predindustrijsko razdoblje, a bude li moguće i na +.5 Celzijevih stupnjeva.

No uz sadašnje trendove, UN-ovi stručnjaci za klimu upozorili su da bi se granica +1.5 Celzijevih stepeni mogla doseći oko 2030.

Samo u 2021. svijet su zahvatile ekstremne vremenske prilike, toplinski valovi u Sjevernoj Americi i južnoj Europi, razorni požari u Kanadi i u Sibiru, ledeni val u središtu Sjedinjenih Država, jake oborine u Kini i na zapadu Europe te suša koja je prouzročila glad na Madagaskaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak