UN: Uništenje ukrajinske brane imat će ogroman utjecaj na svjetsku sigurnost hrane

0
Hina
UN: Uništenje ukrajinske brane imat će ogroman utjecaj na svjetsku sigurnost hrane

Ujedinjene nacije upozorile su da će uništenje brane na Dnjepru imati ogroman utjecaj na svjetsku sigurnost hrane, da će povisiti njenu cijenu i da bi moglo ugroziti pristup pitkoj vodi stotinama hilljada stanovnika.

Brana Kahovka probijena je u ranim satima 6. juna oslobodivši ogromnu količinu vode koja je preplavila jug Ukrajine.

Još uvijek je nepoznato šta je uzrokovalo pukotinu iako norveški seizmolozi i američki sateliti tvrde da su registrirali eksploziju. Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju za uništenje.

Znate li kako je zavoj za rane poznat kao gaza dobio svoje ime?

Šef UN-a za humanitarna pitanja Martin Griffiths za BBC je rekao da bi utjecaj tog događaja na svjetsku sigurnost hrane mogao biti značajan.

"To je žitnica, cijelo područje nizvodno, prema Crnom moru i Krimu, žitnica je ne samo za Ukrajinu nego i za svijet. Već smo suočeni s poteškoćama po pitanju sigurnosti hrane, a njene cijene će sad, siguran sam, narasti", rekao je Griffiths pa dodao:

Nivo vode u akumulaciji Kahovka opada nakon rušenja brane na jugu Ukrajine

"Gotovo je neizbježno da vidimo ogromne, ogromne probleme u žetvi i sjetvi iduće godine. I stoga ćemo imati ogroman utjecaj na sigurnost hrane, to će se dogoditi."

Ukrajina i Rusija dva su ključna svjetska proizvođača hrane i veliki igrači na tržištu pšenice, ječma, kukuruza, uljane repice, sjemenki suncokreta i suncokretovog ulja. Griffiths je rekao da je o rezervoaru vode koji je brana držala za pitku vodu ovisilo 700 hiljada ljudi. Bez čiste vode prijete im bolesti, a najranjivija su djeca.

Britanac je rekao i da je šteta ovih razmjera nanesena civilnoj infrastrukturi u potpunoj suprotnosti međunarodnom humanitarnom pravu, uključujući Ženevsku konvenciju. "To je očito. Ko god je to učinio, prekršio je Ženevsku konvenciju", zaključio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak