Haos u Ukrajini: Uništena važna brana kod Hersona, panična evakuacija u toku

2
Radiosarajevo.ba
Haos u Ukrajini: Uništena važna brana kod Hersona, panična evakuacija u toku
Foto: Facebook / Srušena brana u Hersonu

Južno zapovjedništvo ukrajinskih snaga jutros je objavilo da su ruske su snage srušile branu Nova Kakovka.

"Razmjeri uništenja, brzina i količine vode, kao i vjerovatna područja poplave se trenutno razjašnjavaju", objavilo je zapovjedništvo na svojoj Facebook stranici.

Ruski i ukrajinski korisnici društvenih mreža su rano jutros opširno izvještavali da je brana uništena.

Plenković proglasio pobjedu HDZ-a na izborima u Hrvatskoj: "Večeras slavimo, sutra formiramo vladu"

Plenković proglasio pobjedu HDZ-a na izborima u Hrvatskoj: "Večeras slavimo, sutra formiramo vladu"

Oleksandr Prokudin, ukrajinski guverner regije Herson, objavio je video na Telegramu u kojem kaže da će kao rezultat štete na brani Nova Kakhovka "voda doseći kritičnu razinu za 5 sati" i da je evakuacija započela.

Kako je izvijestio Oleksandr Prokudin, lokalni stanovnici već su počeli evakuirati iz opasnih područja. Potvrdio je da su Rusi srušili Kakovku i pozvao ih da što prije napuste opasna mjesta.

Russians blew up the #Kakhovka Hydroelectric Power Plant

⚡️ Russians blew up the #Kakhovka Hydroelectric Power Plant. ❗️ People will be evacuated from the following settlements: Mykolayivka, Olhivka, Lovo, Tyahynyka, Ponyativka, Ivanivka, Tokarivka, Ponyativka, Prydniprovske, Sadove, and partly the city of #Kherson - Korabel Island. #RussiaIsATerroristState #StopRussia

Posted by Ukraine Сrisis Media Center on Monday, June 5, 2023

Ogromna brana Nova Kakhovka, koja blokira rijeku Dnjipro uzvodno od Hersona, gdje ukrajinske snage napreduju, posljednjih je sedmica stekla vitalnu stratešku važnost. Od oktobra prošle godine, Rusija i Ukrajina su više puta optužile jedna drugu za planiranje rušenja brane eksplozivima, što bi poplavilo veliki dio područja nizvodno i vjerovatno prouzročilo veliku razaranja oko grada Hersona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije