UN poziva na ubraznje dijaloga o ujedinjenju Kipra

Radiosarajevo.ba
UN poziva na ubraznje dijaloga o ujedinjenju Kipra

Ujedinjene nacije su pozvale čelnike grčke i turske zajednice na Kipru da ubrzaju pregovore o ujedinjenju otoka jer bi usporavanje moglo otežati put ka željenom cilju, istaknuto je u saopćenju.

"Iako su dvije strane postigle napredak, proces je potrebno ubrzati", naveo je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u saopćenju objavljenom u četvrtak uvečer.

On je kazao da učesnici dijaloga i sami vide kako će "rješenje biti teže naći s prolaskom svakog dana bez njega".

Glavni tajnik UN-a je kazao i kako pregovarači "shvaćaju da je status quo neprihvatljiv, kao i neograničenost dijaloga", prenio je Reuters.

Lideri kiparskih Grka i Turaka Demetris Christofias i Mehmet Ali Talat započeli su u septembru najnoviji krug pregovora o ujedinjenju.

Kipar je podijeljen 1974. godine kada je turska vojska zauzela njegov sjeverni dio u namjeri da spriječi priključenje cijelog otoka Grčkoj u kojoj je tada na vlasti bila vojna hunta.
Prethodni pregovori propali su 2004. godine kada su kiparski Grci odbili plan UN-a koji su kiparski Turci prihvatili.

Izaslanik glavnog tajnika UN-a Alexander Downer, koji posreduje u sadašnjim pregovorima, izjavio je da će se čelnici dviju zajednica ponovo sastati iduće sedmice, nakon što prethodno razmotre najnovije sugestije UN-a.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak