Ukrajinci gledali kako ruske vojnike nosi voda nakon rušenja brane u Hersonu

0
Radiosarajevo.ba
Ukrajinci gledali kako ruske vojnike nosi voda nakon rušenja brane u Hersonu

Ukrajinski vojnici bili su svjedoci kako su ruske vojnike odnijeli poplavne vode i kako bježe sa istočne obale rijeke Dnjepar nakon rušenja brane Nova Кahovka, rekao je oficir ukrajinskih oružanih snaga. Mnogi ruski vojnici su poginuli ili ranjeni u haosu, rekao je on, a prenosi CNN.

Кapetan Andrej Pidlisni rekao je da kada se brana srušila u utorak 6. juna, u ranim jutarnjim satima, "niko sa ruske strane nije uspio da pobjegne".

"Svi pukovi koje su Rusi imali na toj strani bili su potopljeni", kazao je.

Oglasila se policija u vezi filmske pljačke u Banjoj Luci: 'Saznanja pokazuju da su oni još u BiH'

Pidlisni je za CNN rekao da vjeruje da su Rusi napali branu namjerno da poremete planove ukrajinskih snaga za predstojeću ofanzivu.

"Neprijatelj je oko 03.00 sata ujutru digao u vazduh hidroelektranu Кahovka kako bi podigao nivo vode i poplavio prilaze i lijevu obalu rijeke Dnjepar, kao i naselja koja se tamo nalaze. Nemoguće je za ukrajinske oružane snage da napreduju tamo u budućnosti", rekao je on.

Pidlisni je objasnio da je nagib tla oko rijeke značio da je ruska vojska - stacionirana na istočnoj obali - pretrpjela ozbiljne udarce zbog probijanja brane. Njegova jedinica je bila u mogućnosti da posmatra razvoj događaja koristeći bespilotne letjelice i vojnike na licu mjesta.

"Lijeva (istočna) obala je niža od desne, pa je više poplavljena. Potopljeni su i neprijateljski položaji na samoj obali rijeke. Morate shvatiti da neprijateljski položaji nisu samo rovovi, već i obične civilne kuće u kojima su živjeli", rekao je Pidlisni.

Ruske jedinice u opasnosti možda nisu bile upozorene, vjerovatno da bi se sačuvao element iznenađenja, dodao je kapetan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak