Ukrajina je izgubila ključnu utvrdu: Vojnici odbili ići na zadatak, zapovjednik počinio samoubistvo

7
Radiosarajevo.ba
Ukrajina je izgubila ključnu utvrdu: Vojnici odbili ići na zadatak, zapovjednik počinio samoubistvo

Subota 5. oktobar ujedno je 955. dan intenzivnog ratovanja u Ukrajini, državi u kojoj također postupno počinje jesen, zajedno sa svježijim vremenom i naznakom ozbiljnijih kiša.

To je bitno jer bi moglo konačno donijeti i period smanjene terenske mobilnosti i usporavanja ruskih napadajnih aktivnosti (koje nikako da kulminiraju nakon više mjeseci žestokih borbi). U zadnje vrijeme barem privremeno nema širokih redukcija struje (osim ondje gdje ruski zračni napadi oštete ponešto strujne infrastrukture, što se često događa, točkasto širom države, ali ipak učestalije nedaleko bojišnica).

Doduše, zato se u četvrtak 3. oktobra čulo kako je zbog ruskih napada do daljnjega bez vode ostala glavnina ukrajinskog sjevernijeg dijela Donjecke oblasti (gradovi Slovjansk, Kramatorsk, Družkivka, Kostjantinivka, ukupno oko 260 hiljada stanovnika).

Potresna ispovijest porodice Imamović: "Meni je, sinko, ostala sama moja kuća, ja sam sve izgubio"

Zadnjih dana na vidjelo dolaze i okolnosti te posljedice ukrajinskog gubitka grada-tvrđave Vugledar na jugoistoku fronta u Donjeckoj oblasti. Kao prvo, još se nisu stišale diskusije o postupanju vojnih vlasti prema 72. mehaniziranoj brigadi koja je duže branila grad, a onda ostala ondje bez podrške koja bi zaustavila zatvaranje šireg prstena oko svog uporišta ili pak zapovjedi o izvlačenju (sve dok to nije praktično pa postalo teško izvedivo).

Takvoj se postrojbi prvo u zadnjim danima obrane Vugledara prvo smijenilo zapovjednika, da bi sada njeni ostaci (koji su se uspjeli do 1. oktobra izvući iz prstena u vrijeme padanja grada) bili odmah ostavljeni braniti dijelove fronte u zaleđu izgubljenog Vugledara – dok se navodno tek planira njihov oporavak i dopuna.

Kao drugo, potpuno je još otvoreno i pitanje 186. bojne ukrajinske 123. brigade Teritorijalne obrane – čije se ljudstvo u vrijeme pada Vugledara pokušalo poslati u sam prsten, s napomenom kako vjerovatno odande više neće moći izaći.

Kada je većina ljudstva ove (objektivno drugorazredne) postrojbe odbila takav zadatak, njen je iskusni 34-godišnji zapovjednik Igor Grib počinio samoubistvo na zapovjednom položaju. Naravno, o svemu tome se tek neslužbeno priča, a osim današnje objave same 123. brigade. Kako javlja Jutarnji, za Glavni štab OS UKR službeno je sve tajna, uz ogradu o provedbi istrage.

Kao treće, novi položaji su tu bitno slabiji od onih među zgradama Vugledara i tek treba vidjeti u kojem će smjeru biti nastavljen ruski prodor – koji zadnjih dana na očigled jača prema sjeverozapadnijem selu Bogojavljenka (oko 1.500 predratnih stanovnika), ali i zapadnije u načelnom smjeru grada Velika Novosilka.

Za to vrijeme Rusi izvode čišćenje osvojenog grada (u kojem su na kraju navodno zatekli i 115 civila), te agresori s veseljem spominju i ponovno otvaranje pruga od Donjecka na jug i jugoistok – čije se trase držalo pod paljbom iz Vugledara. Radi toga je o borbenom uspjehu 4. oktobvra ruski ministar obrane Andrej Belousov i službeno lično obavijestio Putina, istog je dana i službeno (u dnevnom pregledu stanja ruskog Ministarstva obrane) objavljena okupacija, a pripadnici 4 ruske brigade i jedne zasebne motostreljačke pukovnije dobili su posebne državne nagrade za ovaj uspjeh. Naravno, ne treba posebno ni spominjati da je situacija završila okićena i brojnim političkim izjavama s ruske strane o tome kako okupacija Vugledara nakon praktično dvije godine borbi predstavlja i dokaz da 'zapadni ukrajinski projekt nema perspektivu', kao što ni beskrajne isporuke američkog oružja Kijevu nemaju smisla.

Ponešto drugačije stavove moglo se čuti 3. oktobra, kada je u okviru svog prvog međunarodnog posjeta po preuzimanju dužnosti u Kijev stigao novi glavni tajnik NATO saveza Mark Rutte. Dok je domaćin Volodimir Zelenski opet isticao potrebe za jačanjem protuzračne obrane (makar i djelovanjem PZO susjednih savezničkih država, po uzoru na suradnju u zračnoj obrani Izraela) – Rutte je ponavljao izjave o perspektivi NATO članstva, planiranom paketu financijske pomoći Saveza od oko 40 milijardi USD doprinosima članica (uz daljnje najave zajma temeljenog na sankcijama blokiranim ruskim sredstvima, navodno također u iznosu između 35 i 40 milijardi USD, uz jaču kontrolu država članica EU i Europskog parlamenta), te o zapadnoj obuci ukrajinskog vojnog ljudstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak