Ukrajina došla do jednog od najvećih trofeja od početka rata i poručila: 'Nigdje niste sigurni'

2
Radiosarajevo.ba
Ukrajina došla do jednog od najvećih trofeja od početka rata i poručila: 'Nigdje niste sigurni'

Ukrajinska vojska tvrdi da je napala i uništila rusku podmornicu 'Rostov na Donu' koja je bila usidrena u luci na okupiranom Krimu.

U saopćenju ukrajinskog Glavnog štaba piše kako je ta jurišna podmornica, ponorena prije deset godina, potonula nakon što je u petak pogođena u raketnom napadu na lučki grad Sevastopolj.

Navodno je riječ o jednoj od četiri podmornice ruske Crnomorske flote sposobne za lansiranje krstarećih projektila Kalibr, piše BBC News.

Neredi se šire Engleskom, demonstranti zapalili hotel sa migrantima: Oglasio se i britanski premijer

Rusko ministarstvo obrane za sada nije komentiralo tvrdnje ukrajinskih dužnosnika koji su rekli da su u napadu također uništena četiri sustava protuzračne obrane S-400 koji su štitili poluotok koji je Rusija nezakonito anektirala 2014. godine.

Funkcioneri obavještajnih službi u Ujedinjenom Kraljevstvu primijetili su prošlog rujna da je Rostov na Donu "vjerojatno pretrpio katastrofalnu štetu" u raketnom napadu dok je bio na održavanju u brodogradilištu u Sevastopolju. Rusi su ovo plovilo vrijedno 275 miliona eura naknadno popravili i testirali.

"Uništenje Rostova na Donu još jednom dokazuje da nema sigurnog mjesta za rusku flotu u ukrajinskim teritorijalnim vodama Crnog mora", stoji u saopćenju Glavnog štaba u Kijevu. To je posljednji napad na ruske pomorske snage u Sevastopolju u posljednjih nekoliko mjeseci.

Ukrajinci tvrde da su samo u martu pogodili dva desantna broda i patrolni brod u tom lučkom gradu, a od invazije u februaru 2022. ozbiljno su oštetili ili potopili najmanje 15 ratnih brodova, uključujući i vodeći brod Crnomorske flote Moskva. Osim toga, prošle su sedmice priopćili da je Moskva prisiljena povući sva svoja pomorska sredstva iz Azovskog mora zbog opetovanih napada na njena plovila.

U međuvremenu su ukrajinske bespilotne letjelice gađale veliki aerodrom i skladišta nafte u Rusiji. Napad je bio usmjeren na aerodrom Morozovsk, gdje su pohranjene navođene bombe koje su nedavno uništile ukrajinske gradove. Navodne snimke iz baze pokazuju snažne eksplozije i velike požare, nakon (kako se čini) nekoliko pogodaka u skladišta goriva ili streljiva. Rusija pak tvrdi da su mnogi od tih dronova oboreni prije nego su uspjeli naštetiti.

Gađana su i skladišta nafte u regijama Rostov, Kursk i Belgorod. Predsjednik Volodimir Zelenski je objasnio da su napadi uslijedili nakon što je Rusija lansirala više od 600 navođenih zračnih bombi prema Ukrajini u tjedan dana. Rekao je da je ključno što je Ukrajina zaustavila ruske zrakoplove u lansiranju streljiva.

Ukrajinski saveznici ranije nisu bili voljni dopustiti joj da napada unutar Rusije koristeći zapadno oružje, iako je SAD nedavno odobrio Kijevu da napadne neke ciljeve duž granice, javlja BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak