U zemljotresu u Kini poginulo 600 ljudi

Radiosarajevo.ba
U zemljotresu u Kini poginulo 600 ljudi

Spašavanje preživjelih nakon zemljotresa u Kini (Foto: Getty)

Osvježeno 15. aprila u 8,00 sati

Kineski državni mediji, a prenio VOA, najmanje 589 osoba jutros poginulo u jakom zemljotresu na zapadu Kine. U izvještaju se kaže da je 10 hiljada ljudi povrjedjeno kada je zemljotres jačine 6,9 stepeni i nekoliko naknadnih podrhtavanja tla zahvatilo pokrajinu Qinghai, koja graniči sa Tibetom.

Prvi podaci govorili su da je od zemljotresa stradalo 300 lica dok je još 8 000 povrijeđeno, javili su kineski mediji, a prenijela Srna.

Mediji u Kini pozivajući se na lokalne zvaničnike, navode da je veliki broj kuća srušen, putevi su oštećeni ili blokirani klizištima, dok su ometene i telekomunikacije.

Zvaničnici ističu da je potres u planinskom dijelu provincije Kinghaj u graničnom području sa oblasti Tibet izazvao haos, jer su kuće u tom području uglavnom građene od drveta i zemljanih cigala.

Američka agencija za geološka ispitivanja javila je da je zemljotres zabilježen na oko 380 kilometara jugoistočno od grada Golmuda i na dubini od deset kilometara.

Kako prenosi Srna snažan zemljotres osjetio se nakon dva potresa jačine 5,3 i 5,2 stepena Rihterove skale. Lokalni zvaničnik Huang Limin rekao je da je i vojska poslata u region da pomogne u operacijama spasavanja.

Drugi lokalni zvaničnik rekao je da je srušeno 85 odsto objekata, koji su se nalazili u neposrednoj blizini epicentra. Analitičari navode da će spasilački napori, najvjerovatnije biti dodatno otežani zbog udaljenosti regiona.

"Spasioci pokušavaju da izvuku preživjele. Mnogo jednospratnica se srušilo. Više zgrade se drže, ali i na njima su primjetne velike pukotine", rekao je jedan od mještana grada Sininga, prijestonice provincije Kinghaj.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak