U prepunoj gradskoj vijećnici: U Birminghamu odata počast žrtvama genocida u Srebrenici

Radiosarajevo.ba

Više od 300 regionalnih lidera prisustvovalo je veličanstvenoj komemoraciji povodom obilježavanja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici tokom 1990-ih.

Komemoracija je održana u Gradskoj vijećnici u Birminghamu, drugom po veličini gradu u Velikoj Britaniji.

Događaj pod temom "Ja jesam jer ti jesi" organizirao je Bosnia UK Network u saradnji sa  "Remembering Srebrenica" i Gradskom upravom Birminghama.

Bise otkrio kada je TV premijera filma o Veležu: 'Mnogi ste željeli pogledati, evo vam prilike'

Moderirao ga je Ric,hard Burden predsjedavajući Odbora "Remembering Srebrenica" za regiju West Midlands.

Bosanskohercegovački umjetnici Lejla Jusić (soprano) i Elvir Solak (gitara) dirljivim pjesmama i muzikom prikladnim za ovu priliku odali su počast onima koji su izgubili živote u Srebrenici.

Prvi put: Ambasada BiH u Kanadi obilježila 11. juli Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici

Tokom događaja, gradonačelnik Birmingema Ken Wood, gradonačelnik West Midlandsa Richard Parker, Nj.E. Osman Topčagić, ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu, vijećnik Nicky Brennan, član kabineta za socijalnu pravdu i zajednice i drugi su podijelili svoja razmišljanja.

Istaknuli su važnost edukacije djece o genocidu u Srebrenici kako se ovakav tragični događaj više nikada ne ponovi.

Vjerske vođe devet različitih religija potpisali su zajedničku izjavu o Srebrenici, demonstrirajući solidarnost i jedinstvo.

Ispred Islamske zajednice Bošnjaka u UK izjavu je potpisao glavni imam Sedin Šahman.

Ernesa Ibišević-Hajdarević, dijete koje je preživjelo genocid u Srebrenici, detaljno je ispričala tragične događaje koji su zadesili njenu porodicu. Gradonačelnik Birmingema i ostali prisutni lideri odali su veliku počast njenoj hrabrosti i otpornosti.

Srebreničku molitvu pročitali su učenici Bosanskohercegovačke dopunske škole Birmingham Selma Halilović i Edin Hajdarević.

Selmini i Edinovi roditelji su inače porijeklom iz Srebrenice.

Ebro umjetnica Melek Ali kreirala je simbol cvijeta koji se povezuje sa Srebrenicom u samo nekoliko minuta i svojom vještinom plijenio srca i umove svih prisutnih.

Izvršni direktor Bosnia UK Network-a, dr. Anes Cerić, zahvalio se lokalnim i regionalnim vlastima i uvaženim gostima na priustvovanju komemoraciji.

U okviru programa organizirana je i izložba slikara Roberta McNeila MBE, umjetnika i ambasadora organizacije “Rememberign Srebrenica”, koja prikazuje zločine u Srebrenici i Bosni i Hercegovini.

Dr Waqar Azmi OBE, predsjedavajući Sećanja Srebrenice UK rekao je: "Regionalni Dan sjećanja na Srebrenicu u West Midlandsu bio je veliki događaj koji je okupio više od 300 ključnih lidera, uključujući gradonačelnika West Midlandsa Richarda Parkera kako bi odali počast žrtvama genocida u Bosni i odbacili poricanje genocida i mržnju. Sva zasluga pripada izvršnom direktoru BH UK Network Anesu Ceriću i predsjedavajućem Odbora odbora 'Remembering Srebrenica' West Midlands Richard Burden i njihovim timovima za ovo veliko postignuće".

Također, u znak solidarnosti i podrške bh zajednici gradska biblioteka bila je osvijetljena zeleno-bijelo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak