U padu aviona poginuo predsjednik Poljske (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
U padu aviona poginuo predsjednik Poljske (VIDEO)

Lech Kaczynski

Osvježeno u 17,45
U avionu koji se srušio na granici Rusije bio je i poljski predsjednik Lech Kaczynski, javio je BBC pozivajući se na ruske izvore.

Ruski zvaničnici su potvrdili da se u blizini Smolenska u subotu u 10,56 po lokalnom vremenu (6,56 GMT) srušio avion u kojem je bio predsjednik Poljske.

U ovoj nesreći poginulo je najmanje 96 ljudi, a guverner regije Smolensk Sergei Antufiev izjavio je na Ruskoj TV da nema preživjelih, prenio je u subotu ujutro BBC.

http://www.youtube.com/watch?v=nucwf6DvpG4

Isti izvor je naveo kako je predsjednik Kaczynski putovao avionom Tupoljev 154, koji je dizajniran još šezdesetih godina. Dopisnik BBC-ja potvrđuje kako su poljski lideri namjeravali osavremeniti svoju flotu.

Poljski zvaničnici kažu kako je Kaczynski u avionu bio sa svojom suprugom Mariom, te više visokih funkcionera. Među njima je bio i guverner Centralne banke Poljske Slawomir Skrzypek, načelnik Generalštaba poljske vojske Franćišek Gagor, zamjenik šefa diplomatije Andžej Kremer i drugi visoki funkcioneri te zemlje.

Poljska visoka delegacija je putovala u Rusiju na 70. godišnjicu masakra u Katinskoj šumi gdje su sovjetske trupe pobile 20.000 Poljaka.

Predsednik poljskog parlamenta Bronislaw Komorovszky proglasio je sedmodnevnu žalost u zemlji.
U Smolensk se uputio premijer poljske Donald Tusk, inače politički oponent Kaczynskog, koji je vijest o njegovoj smrti primio sa suzama.

Veliki broj građana Varšave okuplja se ispred predsedničke palače, na kojoj je zastava spuštena na pola koplja. Građani polažu cvijeće i pale svijeće za žrtve tragedije. Poljska katolička crkva pozvala je vjernike da dođu na mise za žrtve..

Lech Kaczyński rođen je u Varšavi, 18. juna 1949. bio je predsjednik od 2005. godine.

Lech Kaczyński je naslijedio Aleksandra Kwaśniewskog kao pobjednik predsjedničkih izbora 2005. Njegov brat blizanac Jarosław Kaczyński bio je predsjednik vlade od 2006. do 2007. godine.

Braća Kaczyński zastupala su desnu opciju i kao takvi često bili meta kritike javnosti u Poljskoj.

Telegrame sućuti narodu Poljske i poljskom premijeru uputili su svi najznačajniji svjetski državnici, ali i čitav niz funkcionera iz BiH, među kojima su: Jaris Silajdžić, Nikola Špirić, Sven Alkalaj, Željko Komšić, Nebojša Radmanović i Borjana Krišto.

Zbog ove tragedije, u Poljskoj će biti održani prijevremeni predsjednički izbori. U međuvremenu će dužnost predsjednika obavljati Bronislav Komorovski, predsjednik Donjeg doma Parlamenta, izjavio je danas portparol vlade Pavel Gras.

Stručnjaci su naveli da, prema poljskom Ustavu, datum izbora mora biti utvrđen u roku od dvije sedmice i da izbori moraju biti održani u roku od dva mjeseca od odluke o sazivanju izbora, prenosi Tanjug.


Vezano
Pad aviona vjerovatno zbog greške pilota

Lech Kaczynski - od dječije zvijezde do predsjednika


radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak