U Moldaviji novo prebrojavanje glasova 15. aprila

Radiosarajevo.ba
U Moldaviji novo prebrojavanje glasova 15. aprila

Centralna izborna komisija (CIK) Moldavije donijela je u ponedjeljak odluku da novo prebrojavanje glasova, poslije izbora održanih 5. aprila, bude održano 15. aprila.

Predsjednik CIK-a Evgenij Štirbu rekao je da je Komisija utvrdila proceduru, po kojoj će glasove brojati članovi izbornih komisija u prisustvu posmatrača, poslije čega će izborni listići biti predati sudskim instancama, a izvještaji s biračkog mjesta okružnim biračkim komisijama, javili su ruski mediji.

Dan poslije toga, izvještaje će okružne komisije dostaviti CIK-u.

Ukupno je na izborima bilo oko 20.000 saradnika na 1.977 biračkih mjesta, javila je agencija Interfaks.

Odluku o ponovnom prebrojavanju glasova, za šta se zalagala moldavska opozicija, Ustavni sud donio je u nedjelju na vanrednom zasjedanju na molbu šefa države i lidera Partije komunista Vladimira Voronjina.

Prema podacima CIK-a, u moldavsku skupštinu ušle su četiri partije, od kojih je Partija komunista dobila 49,48 posto glasova ili 60 poslaničkih mandata. Njeni protivnici - Liberalna i Liberalno-demokratska partija i Savez Naša Moldavija osvojili su na izborima 13,14 posto, 12,43 i 9,77 posto glasova.

Komunisti bi pri takvom izboru snaga morali da se dogovaraju s opozicijom, koja je osvojila 41 poslaničko mjesto, pri izboru novog predsjednika države, budući da Voronjinu ističe mandat. Za izbor predsjednika komunistima nedostaje jedno mjesto.

Osam partija i nezavisni kandidati nisu prešli izborni cenzus od šest posto.

Pošto Ustavni sud utvrdi konačne rezultate, glasovi autsajdera bit će podijeljeni pobjednicima. Ukoliko ostane sadašnji raspored snaga, postoji vjerovatnoća da opozicija blokira izbor šefa države, za šta je potrebno tri petine glasova, odnosno 61 poslanički glas.

Ukoliko predsjednik države ne bude izabran u tri pokušaja, parlament će biti raspušten.

Nezadovoljna pobjedom komunista, opozicija je organizovala dan poslije izbora proteste, koje su 7. aprila prerasle u nasilje u Kišinjevu, kada je povrijeđeno više od 200 demonstranata i policajaca.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak