U Dohi se očekuje nastavak pregovora o prekidu vatre u Gazi

5
AA
U Dohi se očekuje nastavak pregovora o prekidu vatre u Gazi

U Dohi se očekuje nastavak pregovora o prekidu vatre u Gazi, ali neće biti prisutni predstavnici palestinskog pokreta Hamas..

U međuvremenu, izraelska vojska nastavlja s napadima na Gazu, a granatirana je i Zapadna obala.

Šef američke obavještajne agencije CIA William Burns, premijer Katara Mohamed bin Abdulrahman, šef egipatske obavještajne službe Abbas Kamel i četveročlana izraelska delegacija u kojoj će biti i šef izraelske obavještajne službe Mossad David Barnea i šef sigurnosne službe Shin Bet Ronen očekuje se da će sudjelovati u pregovorima u Dohi.

Iran prvi put koristio hipersonične rakete? Pogledajte zašto su one posebno opasne

Hamas je u srijedu saopštio da ne namjerava sudjelovati u novom krugu pregovora, rekavši da će to omogućiti Izraelu da nametne nove uvjete i nastavi svoje napade. Dodali su da "neće pregovarati samo radi pregovora".

Hamas, međutim, navodi da ostaje predan planu prekida vatre koji se temelji na prijedlozima američkog predsjednika Joea Bidena. U maju je predstavio plan u tri faze, koji predviđa prekid neprijateljstava, oslobađanje talaca u zamjenu za palestinske zarobljenike, povlačenje izraelskih snaga iz Gaze i obnovu gotovo potpuno uništene enklave.

Erdogan zaprijetio ratom: Turska mora biti jaka, mogli bismo ući u Izrael

Kako je rekla glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre, kritično je da postignu dogovor.

"Ovo je važan korak prema nastavku oslobađanja talaca. Moramo osigurati da palestinskim civilima u Gazi bude pružena stalna pomoć i smanjiti napetosti u regiji. Sporazum o prekidu vatre doprinijet će tome", navela je.

Pregovori o prekidu borbi u palestinskoj enklavi nedavno su uglavnom u zastoju, a intenzivne napore da se oni obnove potaknulo je pogoršanje situacije na Bliskom istoku nakon ubistva političkog vođe Hamasa Ismaila Hanije i jednog vrhovnog zapovjednika Hezbollaha, Fuada Shukra.

Iran, koji za Hanijino ubistvo krivi Izrael, najavio je odgovor. Visoki iranski dužnosnik rekao je u srijedu da se odgovor Teherana može spriječiti samo dogovorom o prekidu vatre u Gazi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak