U Danskoj u prodaji reprodukcije karikatura Poslanika Muhameda

Radiosarajevo.ba
U Danskoj u prodaji reprodukcije karikatura Poslanika Muhameda

Danska asocijacija koja se zalaže za slobodu štampe pustila je u prodaju reprodukcije sporne karikature Poslanika Muhameda, objavljene po prvi put u danskom dnevnom listu "Jyllands Posten" 2005., objavljeno je u srijedu na njenoj internet stranici.

Hiljade reprodukcija crteža, koji prikazuje čovjeka s bradom i s turabanom, sa zapaljenim pramenom kose, držeći u ruci bombu, prodaje se za 250 dolara, odnosno 188 eura, objavilo je Dansko društvo za slobodu štampe na internet stranici.

Svaka od reprodukcija nosi brojčanu oznaku i potpis svoga autora Kurt Westergaard, navodi asocijacija.

"Vi sada možete dobiti ekskluzivnu reprodukciju najslavnijeg crteža našeg vremena", hvali se ova asocijacija na internet stranici, osnovana 2005. kako bi branila slobodu izražavanja i štampe, a koja redovno kritikuje muslimanski fundamentalizam.

Kurt Westergaard (73) jedan je od 12 crtača, čiji su crteži poslanika Muhameda objavljeni prvi put u septembru 2005. u danskom listu "Jyllands-Poste", što je izazvalo oštru polemiku u svijetu početkom 2006.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak