Twitter u borbi protiv širenja dezinformacija o vakcinama

0
Radiosarajevo.ba

Društvena mreža Twitter objavila je da namjerava da pojača borbu protiv širenja dezinformacija o vakcinama, i uvela mogućnost zabrane naloga korisnika nakon pet opomena.

„Mislimo da će ovaj sistem upozorenja pomoći da se obrazuje javnost o našim propisima, i bolje doprinijeti smanjenju širenja potencijalno opasnih ili lažnih informacija preko Twitera, posebno za ponovljene, umerjene ili ozbiljne prijestupe“, saopćio je Twitter.

Twitter je u decembru već odlučio da sa korisničkih naloga povuče neke lažne informacije posebno one koje nagovještvaju da se vakcine koriste da bi naškodile stanovništvu, ili da bi ga kontrolisale.

Foto: EPA-EFE: Društvene mreže Twitter

Mjere su takodje usmjerene na laži o navodnim neželjenim efektima ili čak dovođenje u pitanje postojanja COVID-19 i potrebe za vakcinisanjem.

Od tada je sa te društvene mreže povučeno više od 8.400 tvitova i upozoreno oko 11,5 miliona naloga u svijetu.

Od drugog upozorenja korisnicima će nalog biti blokiran 12 sati, poslije četvrtog upozorenja blokada će trajati sedam dana,  a nakon petog nalog će biti trajno zatvoren.

Ovaj sistem inspirisan je sistemom protiv dezinformacija o izborima i gradjanskim procesima, u okviru koga je Twitter ukinuo nalog bivšeg američkog predsednika Donalda Trumpa zbog ponovljenih kršenja pravila kao što su podsticanje na nasilje i njegove poruke kojima se dovode u pitanje rezultati predsjedničkih izbora.

Mreže Youtube i Facebook su od oktobra, kada su vakcine bile tek u fazi kliničkih proba, objavile strogo pravilo čiji cilj je bio da se zabrane dezinformacije o vakcinama i napori da se naškodi kampanjama vakcinacije.

Twitter će takođe prikačiti upozorenje na poruke koje mogu da sadrže lažne informacije o vakcinama protiv COVID-19, navedeno je u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak