Turska u potpunosti prekida trgovinsku razmjenu sa Izraelom

4
Radiosarajevo.ba
Turska u potpunosti prekida trgovinsku razmjenu sa Izraelom

Zbog rata u Gazi, Turska je potpuno prekinula trgovinske odnose sa Izraelom, dok ih Izrael optužuje za kršenje sporazuma.

Turska je obustavila svu trgovinu s Izraelom u svjetlu izraelske invazije na pojas Gaze. Tursko ministarstvo trgovine objavilo je ovo u četvrtak uveče na X platformi, nekadašnjoj Twitter. Razlog je "sve veća humanitarna tragedija" na palestinskim teritorijama.

Nove mjere će se striktno provoditi sve dok izraelska vlada ne dozvoli nesmetan dotok humanitarne pomoći u Gazu. Finansijski servis Bloomberg je ranije izvijestio o prekidu trgovine, što će vjerovatno dodatno pogoršati ionako jake tenzije između dvije zemlje.

Ljubimac navijača tima s Koševa završio karijeru. Biram riječima govorio o FK Sarajevo, porodici...

Turska je početkom aprila već uvela ograničenja izvoza određene robe u trgovini sa Izraelom. Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz optužio je turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana za kršenje trgovinskih sporazuma između dvije zemlje ograničenjem izvoza izjavivši da je "Ovo ponašanje diktatora koji zanemaruje interese turskog naroda i poslovnih ljudi i ignoriše međunarodne trgovinske sporazume."

On je naložio svom ministarstvu da traži alternative za trgovinu sa Turskom, fokusirajući se na domaću proizvodnju i uvoz iz drugih zemalja. "Izrael će izaći iz ovoga sa jakom i hrabrom ekonomijom", rekao je Katz

Erdogan je više puta oštro kritizirao izraelsku vojnu operaciju u Pojasu Gaze i optužio Izrael za "genocid" nad Palestincima. On je opisao Hamas, čiji je napad na Izrael prošlog oktobra izazvao rat u pojasu Gaze, kao "oslobodilačku grupu", prenosi njemački ZDF.

Turska je u srijedu objavila da će se pridružiti tužbi Južne Afrike za genocid protiv Izraela. Krajem decembra, Južna Afrika je tužila Izrael pred Međunarodnim sudom pravde zbog navodnih kršenja Konvencije o genocidu počinjenih u ratu u Gazi.

Turska odlučila uključiti se u slučaj tužbe Južne Afrike protiv Izraela

Sud UN-a je u privremenoj presudi presudio da Izrael mora poduzeti zaštitne mjere kako bi spriječio genocid.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak