Turska: Tri broda sa žitom isplovit će danas iz ukrajinskih luka

1
Radiosarajevo.ba
Turska: Tri broda sa žitom isplovit će danas iz ukrajinskih luka

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je da je planirano da tri broda sa žitom isplove iz ukrajinskih luka, saopćilo je njegovo ministarstvo.

Prvi brod isplovio je u ponedjeljak iz Odese i stigao u Bospor za 36 sati, po dogovoru Rusije i Ukrajine postignutom uz posredovanje Turske i UN-a, što bi trebalo ublažiti globalnu prehrambenu krizu uzrokovanu ratom u Ukrajini.

Akar je razgovarao s ukrajinskim ministrima odbrane i infrastrukture o nastavku izvoza žita, koji organizira Zajednički koordinacijski centar u Istanbulu.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Zakazan novi sastanak Erdogana i Putina: Poznato o čemu će razgovarati

"Rezultat intenzivnog rada i koordinacije u centru je to da se planira da tri broda sutra (danas op.a.) isplove iz ukrajinskih luka sa svrhom izvoza žita", rekao je Akar.

Nije rekao o kojim je lukama riječ. Rekao je da bi jedan prazan brod trebao krenuti za Ukrajinu pošto je provedena inspekcija u Istanbulu. Nije rekao kako se zove brod. Portparol regionalne uprave u Odesi rekao je kasno u srijedu da bi turski brod za prijevoz rasutih tereta trebao stići u luku Čornomorsk u petak.

To je brod Osprey S, koji plovi pod zastavom Liberije. Brod se nalazi u Mramornom moru, oko kilometar od istanbulske azijske obale, prenosi Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak