Ukrajina traži da UN i Crveni krst istraže smrt zatvorenika

0
Hina
Ukrajina traži da UN i Crveni krst istraže smrt zatvorenika
Foto: EPA / Ruska invazija počela u februaru

Ukrajina je zatražila da se Ujedinjenim narodima i Crvenom krstu dopusti da istraže smrt više od 50 ukrajinskih ratnih zarobljenika (POW) u napadu na okupiranom području.

Crveni krst rekao je da traži pristup zatvoru kako bi pomogao u evakuaciji i liječenju ranjenih, prenosi BBC.

Ukrajina i Rusija međusobno su se optuživale za napad na zatvor koji se dogodio u petak. Neprovjerena ruska videosnimka posljedica prikazuje uništene krevete na kat i pougljena tijela. Što se tačno dogodilo u zarobljeničkom logoru u Olenivki, koji je pod kontrolom separatističke Narodne Republike Donjeck koju podržava Rusija, ostaje nejasno.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Među zatvorenicima navodno i azovci

Zelenski smijenio najvišeg zapovjednika u istočnoj Ukrajini

Zelenski smijenio najvišeg zapovjednika u istočnoj Ukrajini

Ukrajina tvrdi da je to mjesto bilo meta Rusije u nastojanju da uništi dokaze o mučenju i ubijanju. Predsjednik Volodimir Zelenski opisao je incident kao "namjerni ruski ratni zločin". Rusija pak tvrdi da su logor pogodile ukrajinske precizne rakete.

Među zatočenicima u zatvoru navodno su bili pripadnici bataljuna Azov, koji su u maju zarobljeni dok su branili južni grad Mariupolj, a Rusija ih je nastojala prikazati kao neonaciste i ratne zločince. Danil Bezsonov, portparol takozvane Narodne Republike Donjeck, rekao je da je napad bio "direktan pogodak na vojarnu u kojoj su bili zatvorenici".

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je napad izveden topništvom Himars američke proizvodnje i optužilo Ukrajinu za "namjerno počinjenu" provokaciju, dok je Ukrajina negirala da su izvedeni bilo kakvi raketni ili topnički napadi.

Otvorena istraga ratnih zločina

Glavni štab oružanih snaga Ukrajine pozvao je UN i Crveni krst da istraže smrt tvrdeći da je Rusija ciljala logor kako bi prikrila svoje postupanje prema ratnim zarobljenicima. Također se navodi da treba odmah reagirati jer su dvije organizacije dale garancije da će ratni zarobljenici ondje biti sigurni.

Crveni krst objavio je da traži pristup mjestu i ponudio je pomoć u evakuaciji ranjenih.

"Trenutno nam je prioritet osigurati da ranjeni dobiju liječenje koje im može spasiti život i da se s tijelima onih koji su izgubili živote postupa na dostojanstven način", stoji u saopćenju.

Novi ukrajinski glavni tužitelj Andrij Kostin ranije je rekao da je otvorio istragu ratnih zločina povezanu s ovim napadom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije