Turska podnijela službeni zahtjev za pridruživanje južnoafričkoj tužbi za genocid protiv Izraela

4
Radiosarajevo.ba
Turska podnijela službeni zahtjev za pridruživanje južnoafričkoj tužbi za genocid protiv Izraela

Turska je u srijedu podnijela svoj službeni zahtjev za pridruživanje tužbi Južne Afrike za genocid protiv Izraela zbog njegovog ponašanja u ratu u Gazi Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Hagu, saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Turska je u maju objavila da je odlučila da se pridruži slučaju - formalno poznatom kao podnošenje izjave o službenoj intervenciji - i da će izvršiti potrebne pravne pripreme, piše Reuters.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan rekao je da je formalni zahtjev uputio u srijedu.

Slavni američki reper uhapšen zbog posjedovanja droge

"Međunarodna zajednica mora učiniti svoj dio kako bi zaustavila genocid i izvršila neophodan pritisak na Izrael i njegove pristalice", rekao je Fidan u objavi na X.

"Turska će učiniti sve napore da to učini", dodao je on.

Izraelski pregovarački tim napustio Egipat: Ne slažu se sa politikom Benjamina Netanyahua

Sud će donijeti konačnu odluku o prijemu u predmet.

Podsjećamo, Južna Afrika je u decembru pokrenula tužbu protiv Izraela, optužujući ga za genocid u Gazi.

U januaru je ICJ naredio Izraelu da se suzdrži od bilo kakvih djela koja bi mogla potpasti pod Konvenciju o genocidu i da osigura da njegove trupe ne počine genocidna djela nad Palestincima.

Izrael je u više navrata odbacio optužbe iz ovog slučaja za genocid kao neosnovane, tvrdeći na sudu da su njegove operacije u Gazi samoodbrana i da su ciljale na militante Hamasa koji su napali Izrael 7. oktobra prošle godine i ubili 1.200 Izraelaca i stranaca u jednom danu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak