Trumpov zamjenik poziva Amerikance da izaberu novi put: "Dosta je uvoza stranaca"

4
Radiosarajevo.ba
Trumpov zamjenik poziva Amerikance da izaberu novi put: "Dosta je uvoza stranaca"

Senator J.D. Vance, kojeg je Donald Trump izabrao za svog potpredsjedničkog kandidata, pozvao je na republikanskoj konvenciji u Milwaukeeu u srijedu Amerikance da "izaberu novi put" koji stavlja radnike u samo središte.

"Bit ćemo ujedinjeni u podršci", rekao je Vance u obraćanju na skupu svoje stranke na kojoj je taj 39-godišnjak formalno prihvatio svoje imenovanje za poziciju potpredsjednika SAD-a ako Trump pobijedi na izborima u novembru, prenosi Hina.

Pohvalio je "izvanrednu viziju" Donalda Trumpa za koju je rekao da je "tako jednostavna, a opet tako moćna" i poručio da će se njihov tabor posvetiti radnom čovjeku, obećanju iz slogana "Učinimo Ameriku ponovo velikom".

Policija sa novim informacijama: Poznat identitet ranjene osobe u Sarajevu

"Završili smo, dame i gospodo, s opsluživanjem Wall Streeta. Posvetit ćemo se radnom čovjeku", poručio je senator iz savezne države Ohio, nekada bastionu američke industrije.

J.D. Vance, koji potiče iz skromne porodice iz Middletona, gradiću u Ohiju, rekao je da su ljudi tamo "govorili šta misle, gradili svojim rukama i voljeli Boga, svoju porodicu, svoju zajednicu i svoju zemlju cijelim srcem".

Ko je J. D. Vance? Od najvećeg Trumpovog kritičara do potpredsjedničkog kandidata

"Ali to je također bilo mjesto koje je američka vladajuća klasa u Washingtonu odbacila i zaboravila", rekao je Vance i optužio "političare od karijere" poput predsjednika Joea Bidena, za koga je primijetio da je u politici duže nego što je živ, da uništavaju zajednice poput njegove lošom trgovinskom politikom i inozemnim ratovima.

Također je više puta pozvao radničku i srednju klasu u Michigenu, Pennsylvaniji i Wisconsinu, tri države koje će vjerojatno odlučiti izbore 5. novembra, da im se pridruže.

Opisujući svoje životno putovanje od teškog djetinjstva do američkih marinaca, prestižnog pravnog fakulteta Yale i konačno američkog Senata, Vance se predstavio Amerikancima kao neko ko razumije njihovu svakodnevnu borbu.

Poznat je i kao autor uspješne knjige Hillbilly Elegy, po kojoj je Netflix snimio seriju.

Odgojili su ga djed i baka s majčine strane koji su se bavili ugljenom iz Apalačkog gorja, koje je sada jedno od najsiromašnijih područja u zemlji. U svom govoru je posebnu počast odao upravo svojoj nedavno preminuloj baki.

Pozdravio je svoju majku, Beverly, koja se godinama borila s ovisnošću, ali je prebrodila to razdoblje.

"Ponosan sam što mogu da kažem da je moja mama večeras ovdje, 10 godina čista i trijezna. Volim te mama", rekao je Vance.

Vance se na četiri godine pridružio marincima i služio u Iraku. Potom je studirao na Sveučilištu u Ohiu, gdje je dobio diplomu iz političkih znanosti i filozofije. Zatim je otišao na Yale studirati pravo te napisao uspješnu knjigu Hillbilly Elegy u kojoj je detaljno opisao svoje odrastanje.

Preselio se potom iz Ohia u Kaliforniju gdje je nastavio karijeru u znanosti te sarađivao s Peterom Thielijem (osnivačem PayPala). Thiel je na početku 2021. dao 10 miliona dolara (17,90 miliona KM) kako bi pogurao Vancea kao kandidata za Senat.

Kao veliki zagovaratelj radničke klase poručio je da je dosta s "uvozom stranih radnika".

"Borit ćemo se za američke građane, njihova radna mjesta, njihove plaće", obećao je Vance, optuživši demokrate da su "zemlju preplavili milionima ilegalnih migranata".

Također je poručio da će se angažirati da sa svojim saveznicima radi na "održavanju mira u svijetu".

Ako 78-godišnji Trump bude izabran za predsjednika, J.D. Vance će postati treći najmlađi potpredsjednik u historiji SAD-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak