Teški dani za Ukrajinu: Unatoč padu nekoliko sela, vojnici se još uvijek bore

5
Radiosarajevo.ba
Teški dani za Ukrajinu: Unatoč padu nekoliko sela, vojnici se još uvijek bore

Ruske trupe nastavljaju svoju ofanzivu na istoku Ukrajine velikom silinom, izvijestio je ukrajinski glavni štab navodeći da je u četvrtak, 10. oktobra izvedeno 114 napada.

Samo na dijelu fronta kod Limana, željezničkog čvorišta u Donjeckoj oblasti, zabilježeno je trideset napada. Dijelovi kod Pokrovska i Kurahiva također su bili mete. Brojke koje daje vojska nije moguće detaljno provjeriti, ali omogućuju donošenje zaključaka o intenzitetu borbi, navodi Dpa.

Ukrajinski blog DeepState, neslužbeno povezan s vojskom, izvijestio je u četvrtak, 10. oktobra navečer da je ruska vojska zauzela četiri manja grada na istočnom frontu. U međuvremenu broj poginulih u južnom ukrajinskom gradu Odesi porastao je na osam nakon ruskog raketnog napada na gradsku luku, izvijestile su vlasti.

Nova afera: Sumnja se da je ilegalna sječa šume doprinijela tragediji naselja kod Jablanice?

Istovremeno, ruska protuzračna obrana presrela je 92 ukrajinska drona tokom noći, izvijestilo je u četvrtak, 10. oktobra Ministarstvo odbrane u Moskvi, pri čemu je posebno pogođena Adigeja na Sjevernom Kavkazu.

Videozapisi i svjedočenja podijeljena na društvenim mrežama ukazuju da je pogođena vojna zračna baza Khanskaya u blizini sela, iako ruski dužnosnici to nisu potvrdili. Ukrajinska vlada u četvrtak, 10. oktobra je opovrgnula izvještaj talijanskih medija koji sugerira da je Kijev spreman pristati na primirje duž trenutne linije fronta.

Zelenski se sastao s europskim čelnicima u Parizu i Rimu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otputovao je u četvrtak, 10. oktobra u Pariz i Rim na razgovore s europskim čelnicima kojima je predstavio svoj "plan za pobjedu".

[related]https://radiosarajevo.ba/tagovi/Ukrajina[/related]

Posjet ukrajinskog predsjednika Parizu uslijedio je nakon zaustavljanja u Londonu. Televizijske snimke su pokazale kako Zelenskija prima francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Zelenski je na platformi X nakon susreta s Macronom napisao da je dio razgovora bio predstavljanje njegovog takozvanog "plana pobjede". Naznačio je da su razgovarali i o stanju na frontu i pripremama za očekivano tešku zimu.

Na press konferenciji s Macronom, Zelenski je odlučno odbacio medijska izvješća u kojima se tvrdilo da bi Ukrajina mogla pristati na prekid vatre duž trenutne linije razgraničenja. Bila je to peta posjeta ukrajinskog predsjednika Francuskoj od početka ruske invazije na njegovu zemlju u februaru 2022. godine, piše tportal.

Ukrajina je izgubila ključnu utvrdu: Vojnici odbili ići na zadatak, zapovjednik počinio samoubistvo

Zelenski je kasnije stigao u Rim na razgovore u posljednjem dijelu svoje turneje po europskim prijestolnicama.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni dočekala je Zelenskiog u četvrtak navečer, 10. oktobra u Villi Doria Pamphili na sastanku, pokazuju televizijske snimke.

Kao što je bio slučaj u Londonu i Parizu, dio razgovora s Meloni navodno je uključivao ​​i predstavljanje njegovog "plana pobjede", prenosi Dpa. Očekuje se da će Zelenski također imati privatnu audijenciju s papom Franjom u Vatikanu u petak ujutro, 11. oktobra.

Odnos između njih dvojice smatra se napetim. Papa često spominje "mučeničku Ukrajinu" u javnim istupima, ali je u prošlosti privlačio pažnju i nekim kontroverznim izjavama o ukrajinskom ratu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak