Tajni dokumenti otkrili: Viktor Orban ima dogovor s NATO-om, prebacuje oružje za Ukrajinu?

3
Hina
Tajni dokumenti otkrili: Viktor Orban ima dogovor s NATO-om, prebacuje oružje za Ukrajinu?

Američki obavještajni dokumenti pokazuju da Mađarska potajno dopušta saveznicima da koriste njezin zračni prostor unatoč obećanjima da će zabraniti takve transfere. 

Portal Politico došao je u posjed 50 stranica dokumenata na kojima se, između ostalog, analizira i uloga Mađarske u ukrajinskom ratu te se posredno spominje i Hrvatska.

Dokumenti otkrivaju kako je s Mađarskom možda sklopljen tajni dogovor da saveznicima potajno dopusti korištenje zračnog prostora za prebacivanje oružja namijenjenog ukrajinskoj vojsci.

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Politico tvrdi da se u dokumentima spominje plan da ukrajinski piloti helikopterima, koje je Hrvatska donirala Ukrajini, iz Hrvatske u Ukrajinu prelete kroz mađarski zračni prostor.

Navodi se da je plan u suprotnosti s medijskim izvještajima koja ukazuju na to da će helikopteri biti prebačeni kopnenim ili zračnim putem preko Poljske. 

Viktor Orban o situaciji u Ukrajini: 'Prijetnja svjetskim ratom je realna'

Zasad nema službene potvrde da je ijedan helikopter otišao prema Ukrajini, a neslužbene informacije od prije nekoliko sedmica ukazuju na to da je transport helikoptera počeo te da su prva tri otišla iz Hrvatske.

Informacija da se mađarske vlasti tajno dogovaraju s NATO-om o ustupanju zračnog prostora za prebacivanje oružja ukrajinskoj vojsci težak je udarac mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, koji je javno uvijek odbijao bilo kakvu mogućnost da se mađarski teritorij, što uključuje i zračni prostor, koristi za transport oružja Ukrajini.

Kolona od 12 šlepera s hrvatskim topovima i streljivom namijenjenim Ukrajini u augustu prošle godine snimljena je kod graničnog prijelaza Macelj jer su prema Ukrajini morali putovati preko Austrije i Slovačke umjesto preko Mađarske.

Foto: EPA-EFE: Viktor Orban

U međuvremenu je, čini se, ipak postignut tajni dogovor s Orbanom o korištenju mađarskog teritorija.

Ova informacija u javnost je izašla u trenutku kada je počela žestoka diplomatska ofenziva SAD-a protiv Orbana, koja uključuje i sankcije protiv Mađarske, čiji premijer i dalje odbija pristati na ulazak Švedske u NATO te je i dalje u bliskim odnosima s Vladimirom Putinom.

Objavom ovih informacija Orbana se želi prokazati kao dvoličnu osobu koja javno govori jedno, a u stvarnosti radi nešto sasvim drugo.

Stoga mnogi politički komentatori javno procjenjuju da je SAD ove dokumente namjerno pustio u javnost kako bi se Washington obračunao sa saveznicima s kojima nije u dobrim odnosima. A Mađarska je sigurno jedan od njih

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak