Švedska najavila suđenje dvojici muškaraca zbog paljenja Kur'ana

3
Radiosarajevo.ba
Švedska najavila suđenje dvojici muškaraca zbog paljenja Kur'ana

Švedski tužitelji saopćili su u srijedu da će suditi dvojici muškaraca za paljenje Kur’ana u nizu incidenata prošle godine koji su izazvali bijes u muslimanskom svijetu i podstakli su strahove od napada džihadista.

Dvojica muškaraca počinila su krivična djela agitiranja protiv etničke ili nacionalne grupe u četiri odvojena navrata kada su palili islamsku svetu knjigu ispred džamije i na drugim javnim mjestima, navodi švedsko tužiteljstvo u saopćenju.

Švedska unutrašnja sigurnosna služba podigla je nivo upozorenja na terorizam zbog spaljivanja, dok je susjedna Danska, koja je također zabilježila niz spaljivanja Kur'ana, pooštrila svoje zakonodavstvo kako bi zabranila tu praksu.

Srijeda je mali petak: Prošetajte s nama krcatim ulicama Sarajeva

"Obojica se krivično gone jer su u ta četiri navrata davali izjave i odnosili se prema Kur’anu na način koji je namjeravao izraziti prezir prema muslimanima zbog njihove vjere", navodi viša tužiteljica Anna Hankkio u saopćenju.

Mnogi muslimani smatraju skrnavljenje Kur'ana, koji vide kao doslovnu Božju riječ, teškim prestupom. Dokazi protiv dvojice muškaraca, koji se zovu Salwan Momika i Salwan Najem, većinom se sastoje od video zapisa, saopćila je Hankkio.

Nova sramota u Švedskoj: Zapalili Kur'an nasred ulice dan prije početka Eurovizije

Advokati dvojice muškaraca nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom kada ih je Reuters kontaktirao. Momika, izbjeglica iz Iraka, kazao je da želi protestovati protiv institucije islama i zabraniti njegovu svetu knjigu.

Švedska agencija za migracije saopćila je da želi deportovati Momiku zbog lažnih informacija u njegovom zahtjevu za boravak, ali da naredba neće biti izvršena jer mu prijeti mučenje u domovini.

Kritičari tvrde da bi Švedska i Danska, dvije najliberalnije zemlje na svijetu, spaljivanje Kur'ana trebale tretirati kao oblik slobode govora zaštićen zakonom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak