Sumnja se da je najstariji na svijetu: Arheolozi iskopali toalet sa vodom

2
Radiosarajevo.ba
Sumnja se da je najstariji na svijetu: Arheolozi iskopali toalet sa vodom

U sjevernim dijelovima provincije Hunan, nalazi se grad Juejang, a ono što je specifično za ovaj grad je da se u njegovoj neposrednoj blizini nalaze ostaci naselja iz prvog milenijuma prije nove ere.

Među najpoznatijim ruševinama je svakako palata oko koje se nalaze ostaci brojnih zgrada, od kojih su dvije najveće u sebi krile pravo malo arheološko blago.

Iako možda očekivano, ne radi se o zlatnim predmetima ili o nekom od "besmrtnih odijela" od žada. Ovaj put u pitanju je toalet sa vodom, za koji istraživači sa Instituta za arheologiju pri Kineskoj akademiji nauka tvrde da je jedan od najstarijih na svijetu, piše Nationalgeographic.rs.

Edin Subašić | Kritičan period: Dodiku su potrebni incidenti da opravda secesionističku politiku!

Procjene su da je star oko 2.200 godina, tj. da pripada vremenu između Perioda zaraćenih država i vladavine dinastije Han, odnosno razdoblju u kojem su oblasni gospodari iz najmoćnijih država Ći, Cu, Jan, Han, Džao, Vej i Ćin, okupirali manje susjedne države. U tim  burnim vremenima, nije bilo očekivano da se vodilo mnogo računa o higijeni.

Ipak, to ovdje nije bilo slučaj jer su u spomenuti toalet sluge nakon obavljanja nužde gospodara, sipale vodu i na taj način kroz sistem kanalizacionih cijevi spirale fekalije.

Ovo se smatra najranijim primjerom ove vrste toaleta, kako u Kini tako i u ostatku svijeta.  

Pored toga, na ovom istom mjestu prošlog ljeta je otkrivena i WC šolja kao i dijelovi cijevi koje su bile sprovedena do otpadne jame na otvorenom.

Pretpostavlja da je ova luksuzna građevina, vjerovatno bila u posjedu nekog od visokorangiranih činovnika provincije Šanksi u drevnoj Kini. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak