Sud u Rusiji odlučio: Američka državljanka koja se bavi novinarstvom kažnjena višegodišnjim zatvorom

0
Radiosarajevo.ba
Sud u Rusiji odlučio: Američka državljanka koja se bavi novinarstvom kažnjena višegodišnjim zatvorom

Ruski sud osudio je Alsuu Kurmaševu, rusko-američku novinarku Radija Slobodna Europa/Radio Sloboda (RFE/RL), na šest i po godina zatvora zbog širenja dezinformacija o ruskoj vojsci, saopćio je u ponedjeljak, 22. jula, sudski ured za odnose s javnošću.

Glasnogovornik suda u Kazanu rekao je da je Kurmaševa osuđena u petak, istog dana kada je sud u Jekaterinburgu osudio reportera Wall Street Journala Evana Gershkovicha na 16 godina zatvora zbog špijunaže, nakon suđenja koje su i njegov poslodavac i SAD ocijenili kao farsu.

Stephen Capus, predsjednik i izvršni direktor radija RFE/RL, izjavio je u ponedjeljak za Associated Press da je njena presuda "izrugivanje pravdi" i dodao da je "jedini ispravan ishod da ruski otmičari Alsuu smjesta puste iz zatvora".

"Dream Team" je ranjiv: Svjetski prvaci namučili SAD, LeBron prelomio u završnici

Kurmaševa, majka dvoje djece, novinarka je koja živi u Pragu, a u pritvoru je u svojoj rodnoj ruskoj regiji Tatarstanu od 18. listopada. Ranije je nakratko uhićena u lipnju prošle godine dok je pokušavala odletjeti iz Rusije nakon posjeta majci.

Sud ju je isprva proglasio krivom jer nije prijavila da posjeduje američki pasoš, što je prema ruskom zakonu obavezno, i kaznio je novčano. Potom je optužena da se nije registrirala kao "strani agent", za što se novinarka izjasnila da se ne osjeća krivom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak