Šta stanovnici Njemačke misle o migracijama? Odgovori bi vas mogli iznenaditi

4
Radiosarajevo.ba
Šta stanovnici Njemačke misle o migracijama? Odgovori bi vas mogli iznenaditi

Troje od četvoro njemačkih građana smatra da zemlja suštinski mora da promjeni politiku azila i migracija i suzbije useljavanje, ukazuje jedno u petak objavljeno istraživanje.

Manje od petine, 18 posto, ispitanika u anketi infratest dimapa za Njemački trend televizije ARD je ocijenilo da nikakve promjene migracione politike nisu neophodne.

Reformu traže praktično svi simpatizeri desničarske Alternative za Njemačku (AfD) i ljevičarsko-populističkog Saveza Sara Vagenkneht - njih 97 i 91 posto.

Ljudi skupljali rukama ribe iz presušene rijeke i plakali: "Ovdje se život gasi"

Promjenu želi i ogromna većina od 86 posto pristalica demokršćanskog bloka CDU/CSU. Čak i u taboru Socijaldemokratske partije (SPD), uglavnom naklonjenijeg useljenicima, reformu traži 67 posto.

Istraživanje ukazuje da se problem migracije i izbeglica nematnuo javnosti. Skoro polovina građana, njih 48 posto, to navodi kao najvažnije političko pitanje. To je 22 posto više nego u aprilu.

Baerbock: "Morate sankcionisati ekstremne doseljenike"

Privreda je na drugom mestu sa 20 posto, skoro isto kao u aprilu. Smrtonosni napad jednog navodnog islamiste krajem augusta u Zolingenu podstakao je rast podrške trajnom uvođenju pograničnih kontrola, koje sada zagovara 73 posto Njemaca.

Za procentni poen je slabija podrška širim ovlaštenjima službi bezbjednosti za borbu protiv radikalnog islamizma, piše DPA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak