Šta se događa u Rimu: Aktivisti zacrnili vodu u Fontani di Trevi

1
Radiosarajevo.ba
Šta se događa u Rimu: Aktivisti zacrnili vodu u Fontani di Trevi

Aktivisti koji se protive klimatskim promjenama obojili su u crno vodu u fontani u baroknom stilu u podnožju Španskih stepenica u Rimu, u protestu koji, prema njihovim riječima, ukazuje na scenario "smaka svijeta".

Troje aktivista iz organizacije za borbu protiv klimatskih promjena "Posljednja generacija" sipali su ugljeničnu tečnost na bazi povrća u znamenitu fontanu iz 17. vijeka, prije nego što ih je policija otpratila sa ove lokacije.

Fontanu u obliku čamca dizajnirao je čuveni italijanski vajar Pjetro Bernini.

Drama u Munchenu: Klimatski aktivisti paralizirali aerodrom, zalijepili se za pistu

Prema popularnoj priči, on je bio inspirisan otkrićem čamca na trgu 1598. godine, nakon što ga je poplavila rijeka Tibar, navode aktivisti, a prenosi AFP.

"Pretvaranje vode u crno nagovještava scenario kraja svijeta prema kojem idemo sve brže – suša se smjenjuje sa razornim poplavama, koje će staviti tačku na život na Zemlji, zajedno sa toplotnim talasima", navodi se u saopštenju.

Posljednja generacija počela je da sprovodi mirne, ali ometajuće proteste u Italiji prošle godine uoči opštih izbora, pozivajući političare iz svih stranaka da im borba protiv klimatskih promjena bude prioritet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak