Šta se dešava? Ruski avion ušao u zračni prostor Finske - velike optužbe na račun Vladimira Putina

1
Radiosarajevo.ba
Šta se dešava? Ruski avion ušao u zračni prostor Finske - velike optužbe na račun Vladimira Putina

Policija je saopštila da je u subotu, 8. juna, u vezi s time uhapsila 26-godišnjeg muškarca i optužila ga za terorizam. "Sumnjamo da je napad organiziran i finansiran iz Rusije", rekao je Fiala na konferenciji za novinare.

"To je dio hibridnog rata Rusije protiv kojeg se moramo braniti i koji moramo zaustaviti", dodao je. Češka je članica NATO-a koja snažno podupire Ukrajinu u ratu protiv Rusije. Policija je objavila da je osumnjičeni muškarac iz Južne Amerike i da govori španski jezik.

Dodala je da je u Češkoj boravio pet dana prije nego što je u prošlu srijedu navečer pokušao izazvati požar, ali nije uspio zbog reakcije zaposlenih u garaži. Češka je optužila Rusiju za niz eksplozija u skladištima oružja 2014. i protjerala ruske diplomate kada je 2021. došla do dokaza.

UŽIVO | Donja Jablanica: Navijači Sarajeva i Željezničara krenuli u akciju koja je oduševila BiH

Sumnja se da je ruski vojni avion narušio finski zračni prostor rano u ponedjeljak, 9. juna, ušavši oko 2,5 kilometara u finskih granica, saopćilo je finsko ministarstvo obrane.

Do povreda granice u trajanju od dvije minute došlo je u Finskom zaljevu na istoku zemlje, reklo je ministarstvo. "Uzimamo moguću povredu teritorija ozbiljno i odmah je počela istraga", rekao je finski ministar obrane Antti Hakkanen.

Prethodna povreda teritorija nekog ruskog aviona dogodila se 22. augusta, kad su dva borbena aviona ušla u finski zračni prostor u Finskom zaljevu, reklo je ministarstvo, javlja Direktno.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak