Srušio se ruski helikopter: Pronađeno 17 tijela, pretpostavlja se uzrok pada

1
Radiosarajevo.ba
Srušio se ruski helikopter: Pronađeno 17 tijela, pretpostavlja se uzrok pada

Spasioci na ruskom Dalekom istoku nisu pronašli preživjele u olupini helikoptera koji je nestao dok je prevozio 22 osobe – većinom turiste.

Avion je nestao u subotu nakon polijetanja s baze blizu vulkana Vachkazhets na poluostrvu Kamčatka. Zvaničnici su u nedjelju saoćtili da je do sada pronađeno 17 tijela. To područje, koje je popularna turistička destinacija, poznato je po svojim aktivnim vulkanima. Uzrok nesreće je nejasan.

Takve nesreće su relativno česte na Dalekom istoku Rusije, gdje je gustoća naseljenosti mala i vrijeme je veoma surovo. Prije tri godine osam osoba je poginulo kada je turistički helikopter pao u jezero na Kamčatki.

Incident u RS: Dodika izviždali ratni veterani, on im pokazao srednji prst

Helikopter Mi-8T koji je nestao s radara u subotu prevozio je 19 turista i tročlanu posadu. Olupina je pronađena u nedjelju ujutro u brdovitom području, rekao je guverner Kamčatke Vladimir Solodov na Telegramu.

Snimci objavljeni na aplikaciji za poruke od strane ruskog ministarstva za vanredne situacije prikazali su ostatke helikoptera pored padine blizu velikog šumovitog brda. Zvaničnici su rekli da je olupina pronađena blizu mjesta gdje je helikopter nestao s radara.

Zvaničnik ministarstva za vanredne situacije, Ivan Lemikhov, rekao je da je do sada pronađeno 17 tijela i da su pretrage za onima koji su još uvijek nestali obustavljene, s planom da se nastave u svitanje u ponedjeljak.

Ruska novinska agencija Interfax izvijestila je da je greška pilota, moguće uzrokovana maglom, glavna teorija u vezi uzroka nesreće. Ranije su zvaničnici rekli da gusta magla ometa rad spasilaca, javlja BBC.

Avion je bio u vlasništvu Vityaz-Aero, kompanije sa sjedištem na Kamčatki koja organizira letove za turiste. Helikopter Mi-8, koji je dizajniran tokom sovjetske ere, još uvijek je široko korišten u Rusiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak