Oružje koje bi moglo preokrenuti cijeli rat: 'Rusima će se biti jako teško braniti'

4
Radiosarajevo.ba
Oružje koje bi moglo preokrenuti cijeli rat: 'Rusima će se biti jako teško braniti'
Foto: Prtscr / Youtube / Paljanica

Prošle subote, povodom Dana neovisnosti Ukrajine, predsjednik Volodimir Zelenski najavio je prvo korištenje novog domaćeg ukrajinskog oružja koje bi moglo značajno promijeniti dinamiku rata protiv Rusije.

Novo oružje, nazvano Paljanica, kombinira karakteristike drona i rakete, a Zelenski ga je opisao kao 'dron-raketu' osmišljenu za napade na ruske vojne ciljeve. Stručnjaci vjeruju da bi Paljanica mogla imati dalekosežne posljedice na frontu.

U svom govoru 25. augusta, Zelensky je istakao da je Paljanica uspješno korištena u svom prvom napadu na ruski vojni cilj. 'Možemo zaustaviti napade na naše gradove udaranjem nosača tih oružja — ruskih aviona na vojnim aerodromima.

Gradačac: Pogledajte hapšenje osumnjičenog za ubistvo žene

Gradačac: Pogledajte hapšenje osumnjičenog za ubistvo žene

Dana 24. augusta , prvi put smo uspješno upotrijebili naše novo oružje: Paljanica, ukrajinsku dron-raketu dugog dometa koju smo razvili domaće kako bismo uništili neprijateljsku ofanzivnu moć,' rekao je Zelensky. 'Pogodili smo neprijatelja. Zahvaljujem svima koji su to omogućili: svim istraživačima, proizvođačima i našim ratnicima. Ponosan sam na vas. Rusiji će biti teško — teško im je reći šta ih je pogodilo, a teško će se i braniti protiv toga."

Ukrajinski vojni stručnjaci vjeruju da Paljanica predstavlja značajan korak naprijed u ukrajinskoj obrambenoj tehnologiji. Sposobnost ovog oružja da cilja ruske zračne baze mogla bi ozbiljno oslabiti rusku zračnu superiornost, koja je do sada igrala ključnu ulogu u ruskim napadima na ukrajinske gradove i vojne ciljeve.

Rusija je već pokazala svoju ranjivost na ukrajinske napade na udaljenim zračnim bazama, kao što je slučaj s napadom na zračnu bazu u Engelsu u prosincu 2022. godine. Tada su ukrajinske snage koristile prepravljene sovjetske izvidničke dronove Tu-141 Strizh, koji su opremljeni mlaznim motorima kako bi se ubrzali do nadzvučne brzine.

Ruski vojni stručnjak, koji je razgovarao za Novaya Gazeta pod uvjetom anonimnosti, smatra da će turbo-mlazni motor Paljanice omogućiti da ide znatno brže od običnih dronova, iako vjerovatno neće moći probiti zvučnu barijeru.

Međutim, brzina Paljanice će joj omogućiti da izazove ozbiljne probleme za ruski sistem protuzračne obrane, koji je već pokazao određene slabosti, piše Tportal.

Ruska krstareća raketa Kalibr može putovati do 800 kilometara na sat; moguće je da će Paljanica moći letjeti gotovo jednako brzo, što bi joj omogućilo da izbjegne ruske protuzračne sisteme i uspješno pogodi svoje ciljeve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije