Srušio se most u Dresdenu: Građane u ranim jutarnjim satima probudila snažna detonacija

1
Radiosarajevo.ba
Srušio se most u Dresdenu: Građane u ranim jutarnjim satima probudila snažna detonacija

Građane Dresdena u srijedu, 11. septembra, u 3 ujutro probudila je snažna detonacija. Veliki dio mosta Carola iznenada se srušio u rijeku Labu.

Most je jedan od četiri mosta koji prelaze rijeku Elbu u središtu Dresdena, a incident će vjerovatno izazvati veliki saobraćajni haos u gradu na istoku Njemačke.

Gradske vlasti saopćile su da zbog ranog jutra niko nije bio na mostu te da niko nije povrijeđen u urušavanju, ali da će automobilski i brodski promet ključnim plovnim putem morati biti zaustavljen na neodređeno vrijeme.

Izbori 2024 | Kampanja iz pritvora, a možda i vlast: Kako Izborni zakon BiH reguliše ovo pitanje?

Dvije tramvajske linije iz Dresdena koje su također koristile most vozit će smanjeno, dodali su. Posljednji tramvaj prošao je mostom samo 18 minuta prije rušenja u 3:08 ujutro.

"Još uvijek postoji akutna opasnost po život i opasnost od kolapsa", rekao je glasnogovornik vatrogasne brigade Michael Klahre u videoporuci kasnije u srijedu ujutro.

Nedavna renoviranja

Urušavanjem su pogođene i ulice oko mosta.

Osim toga, zbog pucanja dviju velikih cijevi centralnog grijanja, imamo problem da je opskrba toplom vodom potpuno zastala u cijelom glavnom gradu Dresdenu, rekao je Klahre.

Prvi put dovršen 1895. godine, izvorni most Carola dignut je u zrak pred kraj Drugog svjetskog rata kako bi se pokušalo zaustaviti približavanje sovjetske vojske. Rekonstrukcija je trajala od 1967. do 1971. godine. Renovirana je od 2019. do 2021. godine.

Uzrok urušavanja još nije utvrđen, piše DW.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak