Smrtonosni napad na Izrael: Huti pogodili zgradu u Tel Avivu

4
Radiosarajevo.ba
Smrtonosni napad na Izrael: Huti pogodili zgradu u Tel Avivu

Huti pobunjenici iz Jemena preuzeli su odgovornost za eksploziju drona iznad centralnog Tel Aviva u ranim jutarnjim satima petka, 19. jula, koja je pogodila zgrade i uzrokovala smrt jedne osobe.

Izraelska vojska izjavila je da vjeruje da je dron iranske proizvodnje i da je lansiran iz Jemena.

"Prvobitna istraga ukazuje da je eksplozija u Tel Avivu uzrokovana padom zračne mete, i sirene nisu bile aktivirane. Incident se temeljito istražuje", izjavila je vojska u saopćenju.

Narod je rekao svoje, Zelenski mijenja retoriku: Pravi li Ukrajina veliki zaokret?

Dodali su da su zračne patrole pojačane radi zaštite izraelskog zračnog prostora, ali da nisu naredili nove mjere civilne zaštite.

Ministar odbrane Yoav Gallant obećao je "poravnati račune" kao odgovor na napad, prema izvještaju izraelskog vojnog radija. Njegove izjave uslijedile su nakon sastanka s visokim vojnim i obavještajnim zvaničnicima radi procjene incidenta koji je ranio 10 osoba.

Huti su preuzeli odgovornost, navodeći da je njihova bespilotna letjelica napala "jedan od važnih ciljeva u okupiranom Jafi regionu, koji se sada naziva izraelskim Tel Avivom".

Ranije ovog mjeseca, izraelske snage su saopćile da su otkrile sumnjivi Huti dron koji je letio prema Crvenom moru i koji su oborile lovcem.

Napad dronom potresao je stanovnike Tel Aviva, podrivajući krhki osjećaj sigurnosti dok Izraelci koji žive blizu granice s Libanonom sve više strahuju od upada dronova ili raketa poslanih od Hezbolaha, dok zajednice blizu granice s Gazom ostaju u visokom stanju pripravnosti zbog sporadičnih raketnih napada.

Snimci sa mjesta u Tel Avivu pokazuju razbijeno staklo po trotoarima dok su se gomile gledalaca okupljale blizu zgrade označene tragovima eksplozije. Mjesto, blizu prilaza američkoj ambasadi, bilo je zatvoreno policijskom trakom.

Službe hitne pomoći su saopćile da je eksplozija nastupila oko 3:15 ujutro, pogodivši zgradu u centru grada.

"Eksplozija se očigledno dogodila na određenoj visini", rekao je komandant telavivske policijske četvrti Peretz Amar izraelskom Haaretzu s mjesta događaja. "Još ne znamo šta je bilo. Trenutno čistimo područje. Ovo je bila sretna okolnost."

Policija je pronašla tijelo s ranama od krhotina u zgradi, smještenoj na uglu Ben-Yehuda avenije i Shalom-Aleichem ulice, izjavio je portparol, javlja Guardian.

"Policija je zajedno s hitnim i spasilačkim snagama otkrila muškarca u svojim 50-im godinama u obližnjoj zgradi koji je pronađen mrtav u svom stanu s ranama od krhotina po tijelu", saopćila je policija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak