Skupština WHO o svinjskoj gripi

Radiosarajevo.ba
Skupština WHO o svinjskoj gripi


Svjetska zdravstvena organizacija koja broji 193 države članice otvorila je u ponedjeljak godišnju skupštinu u kontekstu svinjske gripe A (H1N1) koja prijeti velikom pandemijom.

Od ove bolesti je zvanično zaraženo 8.500 ljudi u 39 zemalja na planeti, a pojava novog autonomnog žarišta o kojem su izvijestile japanske vlasti povećala je napetost u WHO-u tokom vikenda.

Otkako se 29. aprila prešlo na 5. stepen uzbune koji signalizira pandemiju, organizacija je saopćila da očekuje dokaze o žarištu koje nije povezano s putovanjima, u nekoj drugoj regiji izvan američkog kontinenta odakle je krenuo virus tipa A (H1N1).

Prema kriterijima WHO-a, situacija u Japanu, ako bude potvrđena, mogla bi značiti izbijanje 6. i maksimalnog nivoa uzbune koji najavljuje prvu veliku pandemiju gripe u 21. stoljeću.

WHO je pozvao na opću mobilizaciju protiv virusa koji bi mogao mutirati u "mnogo opasniju" formu, prenio je AFP.

Organizacija je odlučila da skrati vrijeme trajanja sjednica do petka, kako bi ministri mogli pripremiti kontraofanzivu u vezi s pandemijom.

Japanska vlada je saopćila u ponedjeljak da je u zemlji do sada potvrđeno 129 slučajeva svinjske gripe, a vlasti su zatražile od škola u pogođenim zonama da ostanu zatvorene.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak