Škotska se oprašta od Elizabethe II: Kralj Charles III predvodi tužnu povorku

1
Radiosarajevo.ba

Škotska se okupila u ponedjeljak kako bi se konačno oprostila od kraljice Elizabete II, uz mnoštvo ljudi, pratili sz djecu pokojne kraljice koja su predvodila dirljivu povorku iza njenog lijesa.

Kralj Chales III i njegova tri brata i sestre, kraljevska princeza, vojvoda od Yorka i grof od Wessexaa, išli su putem do katedrale Svetog Gilesa da prisustvuju službi zahvalnosti.

Kralj je predvodio procesiju, a odmah iza njega pratili su ga braća princ Andrew i Edward te princeza Anne. Svi osim princa Andrewa odjeveni su u vojne uniforme s odličjima. 

Iz sarajevskog MUP-a dali više detalja o incidentu na Bentbaši: Evo ko je i kako povrijeđen

Charles III i njegovo teško nasljeđe

Kovčeg je bio prekriven kraljevskim standardom u Škotskoj i vijencem od cvijeća, uključujući bijele ruže i bijele frezije.

Tijelo kraljice Elizabete izvađeno je iz mrtvačkih kola i unesena u bogomolju, uz pomen koji će se održati prije nego što ožalošćenima bude dozvoljeno da odaju počast. Tijelo kraljice će biti u katedrali do utorka popodne.

To znači da će građani moći da vide lijes kako bi odali počast 24 sata prije nego što bude odnesen u London.

Objavljene službene upute za ispraćaj Kraljice Elizabete. Razrađene su do zadnjeg detalja

Ranije su kralju Charlrsu uručeni ceremonijalni ključevi grada Edinburga u sklopu ceremonije ključeva.

U skladu s tradicijom, vratio ih je, povjeravajući njihovo čuvanje izabranim zvaničnicima grada.

Kasnije uveče, kralj i drugi članovi njegove porodice, vjerovatno njegova braća i sestre, organizovat će bdenje u katedrali u čast svoje majke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak