Skoro pola njemačkih firmi na meti hakerskih napada: Poznato odakle ih najviše dolazi

0
Radiosarajevo.ba
Skoro pola njemačkih firmi na meti hakerskih napada: Poznato odakle ih najviše dolazi

Jedno novo istraživanje ukazalo je na razmjere cyber napada na njemačku privredu, posebno iz Kine.

Skoro svaka druga firma iz ankete je prijavila da je bila na meti kineskih hakera, saopštilo je u srijedu, 28. augusta udruženje za digitalizaciju Bitcom.

Sve u svemu, neku štetu od tehnološkog kriminala, od krađe podataka do industrijske špijunaže, prijavilo je četiri od pet anketiranih preduzeća, sa ukupnim gubitkom procijenjenim na 267 milijardi eura (521 milijardi KM).

UEFA | Crvena zvezda izborila plasman u grupnoj fazi Lige prvaka

Među oko 1.000 anketiranih preduzeća, njih 45 posto je napade povezalo sa Kinom, što je 42 posto više nego u prošlogodišnjem izdanju istraživanja.

Sa druge strane, udio Rusa u napadima je pao na 39 posto, u odnosu na 46 posto 2023. godine.

Novi hakerski napad u Hrvatskoj, ovaj put su na meti kompanije: Postavljen rok za uplatu otkupnine

Kina, ključni ekonomski partner, posljednjih mjeseci vuče negativne naslove u Njemačkoj zbog otkrića da su kineski hakeri godinama špijunirali koncern Volkswagen.

Predsjednik Bitcoma Ralf Wintergerst je ukazao da je njemačka privreda duboko povezana sa kineskom. Strategija kojom vlada Njemačke namjerava da ograniči trgovinsku ovisnost još nema značajnijeg efekta.

"Nešto što je građeno decenijama, poput lanaca snabdijevanja, zajedničkih ulaganja i drugih struktura, ne može se preokrenuti za nekoliko godina. To je jednostavno nemoguće," rekao je Wintergerst.

Potpredsjednik službe za zaštitu ustava Sinan Selen je domaće privrednike upozorio da moraju biti svjesni da se kineska država meša u ekonomske poslove, piše DPA.

"U poslovanju sa Kinom ne radi se, dakle, samo o prepoznavanju prilika, već i rizika," rekao Selen. "Kinu morate kategorisati kao partnera kakav jeste, kao i rizika koje to partnerstvo nosi."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak