Skandal u Španiji: Premijer odbio svjedočiti u istrazi o navodnoj korupciji svoje supruge

0
Fena
Skandal u Španiji: Premijer odbio svjedočiti u istrazi o navodnoj korupciji svoje supruge

Španski premijer Pedro Sanchez odbio je u utorak, 30. jula, odgovarati na pitanja sudije u sudskoj istrazi o navodnoj korupciji i trgovini uticajem protiv njegove supruge, zbog čega je u aprilu razmišljao o ostavci, rekli su advokati prisutni na saslušanju.

Postupak je dio preliminarne istrage o tome je li njegova supruga Begona Gomez iskoristila svoj položaj premijerove supruge kako bi osigurala sponzore za magistarski studij koji je vodila na univerzitetu.

Sanchez je u više navrata odbacio optužbe protiv nje, rekavši da su neutemeljene i da su ih dirigovali desničarski politički neprijatelji, a u utorak je državno pravobranilaštvo u njegovo ime podnijelo tužbu protiv istražnog sudije zbog navodnih malverzacija.

Bravo, Dijamantu: Edin Džeko donio izjednačenje Fenerbahčeu u Ligi prvaka

"Ova tužba ima za cilj poštovanje nezavisnosti pravosuđa, ali i njegovu odbranu od prakse onih koji djeluju iz političkih motiva i izvan zakona", rekla je glasnogovornica vlade Pilar Alegria, piše Reuters

Gomez nije javno komentarisala slučaj.

Njen advokat, bivši ministar unutrašnjih poslova Antonio Camacho, rekao je da je Sanchezovo svjedočenje trajalo dvije minute, a sudija Juan Carlos Peinado postavio mu je dva pitanja - je li u srodstvu s nekom od osoba pod istragom i želi li svjedočiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak