Sirijski grad nalazi se pred tragedijom neviđenih razmjera

Anadolija
Šef britanske diplomacije Boris Johnson optužio je Rusiju da je “još stravičnijim“ učinila rat u Siriji.

Kao gost programa “Adrew Marr“ na televiziji BBC, britanski ministar vanjskih poslova Johnson komentirao je nedavne napade na humanitarne konvoje u Halepu i upozorio da se taj sirijski grad nalazi pred tragedijom neviđenih razmjera i na meti barbarskih bombardiranja.

“Putinov režim ne samo da daje oružje Assadu, već ujedno i sam puca u Siriji. U Halepu se suočavamo sa velikom tragedijom. Možemo konstatovati da od 2013. godine Zapad nije efikasno vojno intervenirao. Pooštravamo sankcije prema Rusiji koja je odgovorna za to što je rat u Siriji poprimio još stravičnije dimenzije. Mora se istražiti da li je bilo namjere kada je riječ o napadu na humanitarni konvoj. To je ratni zločin“, kazao je Johnson.

Rat u Siriji počeo je u martu 2011.godine kada su snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada silom pokušale ugušiti narodnu pobunu. U posljednjih nekoliko mjeseci najstravičnije vijesti o ratnim golgotama i stradanju civila dolaze iz Halepa koji je većim dijelom pod kontrolom snaga sirijske opozicije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak