Senator Sanders: Sud je u pravu, Netanyahu vodi neviđeni rat uništenja protiv cijelog naroda

4
Radiosarajevo.ba
Senator Sanders: Sud je u pravu, Netanyahu vodi neviđeni rat uništenja protiv cijelog naroda

Vermontski senator Bernie Sanders u ponedjeljak je branio Međunarodni krivični sud (MKS) zbog traženja naloga za hapšenje za izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta zajedno s visokim zvaničnicima Hamasa, ne slažući se s liderom većine u Senatu Chuckom Schumerom (demokrata iz New Yorka) po ovom kontroverznom pitanju.

"Tužilac MKS-a je u pravu što poduzima ove akcije. Ovi nalozi za hapšenje mogu ili ne moraju biti izvršeni, ali je imperativ da globalna zajednica poštuje međunarodno pravo," rekao je Sanders u saopćenju.

"Bez ovih standarda pristojnosti i moralnosti, ovaj planet bi se brzo mogao strmoglaviti u anarhiju, beskonačne ratove i barbarstvo", dodao je senator.

Potop u Dalmaciji: 'To nikad u životu nisam vidio, asfalt diže, sve trga, sve je padalo'

Sanders je tvrdio da je režim Netanyahua "vodio neviđeni rat uništenja protiv cijelog palestinskog naroda, koji je ubio ili povrijedio više od 5 posto populacije."

Svoje saopćenje izdao je otprilike u isto vrijeme kada je drugi američki senator, Schumer, osudio MKS zbog traženja naloga za hapšenje Netanyahua, Gallanta i trojice visokih zvaničnika Hamasa, objavio je Hill.

"Odluka tužioca MKS-a o traženju naloga za hapšenje izraelskih lidera zajedno s teroristima Hamasa ne samo da je duboko nepravedna, već je i osuđujuća", rekao je Schumer.

Ali demokratski lider je rekao da odluka ne dolazi kao "iznenađenje" jer "već decenijama i decenijama MKS pokazuje da gaji duboke pristrasnosti protiv Izraela."

"Ova odluka koja sugerira ekvivalenciju između Izraela i Hamasa je još jedan primjer te pristrasnosti protiv Izraela", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak